AktualnoUrednički izbor

RIJEŠENO PITANJE PRISTUPNE CESTE S HEBRANGOVE Kraj Karingtonke niče kompleks s 300 stanova?

RIJEŠENO PITANJE PRISTUPNE CESTE S HEBRANGOVE Kraj Karingtonke niče kompleks s 300 stanova?

Gradskim se kuloarima ovih dana širi vijest kako se na području u blizini Karingtonke treba graditi naselje s više od 300 stanova. Tome u prilog, govore nam upućeni u problematiku, ide i činjenica kako je tvrtka Leno d.o.o., inače u zemljišnim knjigama još uvijek upisana kao vlasnik većeg dijela zemljišta u Šipčinama u blizini Karingtonke, uspjela osigurati pristup na jednu od parcela s Ulice Andrije Hebranga tako da buduću gradnju na tom prostoru, ali i okolnim česticama više neće uvjetovati gradnja spojne ceste do Vukovarske ulice. Inače, na zemljištu tvrtke Leno, koje se danas koristi kao parkiralište, gradit će se zgrada s 47 jedinica.

Upravo ona već mjesecima puni medijske stupce zbog stanara Karingtonke koji će na taj način ostati bez parkirališnih mjesta. No, ta je zgrada, doznajemo, tek ‘kap u moru’ novogradnje budući da se na preostalom zemljištu tvrtke Leno može graditi još sigurno 300-njak stanova. S pristupom na Hebrangovu, investitori ne moraju dakle graditi cestu prema Vukovarskoj koja je bila kamen spoticanja ranijim planovima drugih investitora.

Milanovićevo zemljište preuzeli Švicarci

Prisjetit ćemo se ovdje pokojnog Krešimira Milanovića, brata današnjeg predsjednika RH Zorana Milanovića, koji je upravo u blizini Karingtonke s tvrtkom Modestus planirao gradnju stambeno – poslovnog kompleksa s 40 stanova. Međutim, zbog financijskih dubioza na zemljište je ‘sjela’ Nova ljubljanska banka. Banka je pak prije tri godine svoje potraživanje prema Modestusu u stečaju ustupila društvu LynxCap Investments AG iz Švicarske. Kako se može pročitati na stranici LynxCap-a, njihove osnovne aktivnosti usmjerene su na ulaganja u problematičnu dužničku imovinu i imovinu u vlasništvu nekretnina u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Pregledom zemljišnih knjiga vidi se kako je društvo upisano na tri parcele u blizini Karingtonke.

U trenutku kad su stanari Karingtonke krenuli javno komunicirati svoj problem gubitka parkirališnih mjesta zbog, kako su isticali, gradnje megalomanske zgrade, oglasio se i gradonačelnik Mato Franković. Tvrtka Leno nije vlasnik samo jednog zemljišta, već dva, kazao je krajem rujna prošle godine. Za jedno zemljište, bliže Karingtonki ne treba izgradnja spojne ceste zato što se ona nalazi uz gradsku cestu.

Možemo očekivati i drugu gradnju

—Mi tu u budućnosti možemo očekivati i drugu gradnju jer imamo dvije parcele. Jedna je parcela tvrtke Leno, a druga parcela je švicarskog fonda. To je bila u prošlosti poznata kao parcela pokojnog Kreša Milanovića. Na njima se ne može realizirati gradnja dok se ne izgradi pristupna cesta. Ta cesta je najveći razlog zašto većina investitora odustaje od gradnje jer je uvjet pristupna cesta, a sam trošak je oko 30 milijuna kuna. Ta cesta bi spojila Ulicu Andrije Hebranga i Vukovarsku ulicu. Riječ je o vrlo teškoj gradnji u toj zoni. Ona bi u budućnosti omogućila brži protok automobila prema Vukovarskoj ulici. Sigurno bi bila dobro došla. Mi ne možemo ući u takvu investiciju – naglasio je tada gradonačelnik.

No, očito je riješen i problem s pristupnom cestom. Naime, tvrtka Leno uspjela je oko svoje parcele formirati vlastitu česticu koja ima doticaj sa svim ostalim parcelama te će po svemu sudeći ona postati pristupna cesta, čime zatvaraju poglavlje o gradnji ceste od Vukovarske do Hebrangove.

Tko stoji iza Dubrovačkih dvora?

Inače, tvrtku Leno osnovala je Gravosa na čelu s članicom uprave Ivanom Hatvalić Poljak. Iako se tvrtka i dalje u zemljišnim knjigama vodi kao vlasnik zemljišta u Šipčinama, investitor u gradnju prve zgrade na mjestu današnjeg parkinga su Dubrovački dvori. Riječ je o poznatim ‘igračima’ na hrvatskoj građevinskoj sceni. Tvrtka je registrirana u Zagrebu, a njen direktor je zagrebački građevinski poduzetnik i ugostitelj Luka Kaić, poznat i po suradnji te privatnim vezama s obitelji Ivice Todorića.

Prema pisanju nacionalnih medija, Kaić je još 2010. godine od Todorićevog Agrokora kupio tvrtku Plus card super, a s nekadašnjim Todorićevim koncernom bio je u poslovnom odnosu s nizom svojih tvrtki. Prije pet godina mediji su pisali kako se upravo s Todorićem trebao upustiti u gradnju stanova na zagrebačkoj Knežiji. Njegova je, naime, tvrtka Domograd investirala u gradnju stambeno-poslovne zgrade koju je trebala izgraditi Todorićeva tvrtka Projektgradnja.

Zanimljivo je kako je Luka Kaić s tvrtkom Nova Knežija namjeravao graditi zgradu i u samom parku na Knežiji, za što je dobio lokacijsku dozvolu. No, nakon pobune stanara dozvola je ‘srušena’. Kaić je poznat hrvatskoj javnosti i po tome što je još 2009. godine bivšem premijeru Ivu Sanaderu prodao penthouse na vrhu zgrade u Šarengradskoj ulici.

Inače, Kaićeva supruga Karla jedna je od najbližih prijateljica Ive Balent, kćeri Ivice Todorića. Uz Kaića, u tvrtki Dubrovački dvori kao članovi društva su i Jadranka Balent te Marko Marević. Kraj Karingtonke planiraju izgraditi zgradu s 47 jedinica, točnije s 22 stambene jedinice te 25 poslovnih jedinica, odnosno apartmana. Prema izdanoj građevinskoj dozvoli njezina katnost će biti podrum, prizemlje i četiri kata, s tim da će visina zgrade biti 15,30 metara mjereno od najniže točke uređenog terena uz prizemlje građevine do gornje kotekrovne konstrukcije. Planirana je gradnja samostojeće visoke građevine stambeno – poslovne namjene i pomoćne građevine (bazen), 2b. Skupine. Na etaži potpuno ukopanog podruma trebala bi se graditi garaža sa 69 parkirališnih mjesta.

Upravo ovih dana iz Gradske uprave stigla je vijest kako će se graditi dodatna etaža ove garaže, koja će biti namijenjena isključivo za potrebe stanara Karingtonke.

Prioritet pri kupnji parking mjesta imat će obitelji poginulih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi i civilne žrtve Domovinskog rata te osobe koje su prethodno imale sklopljen ugovorni odnos s tvrtkom Leno za parkiranje na predmetnoj čestici. • AFR

Iz tiskanog izdanja od 7. lipnja 2023. 

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist