Aktualno

REKORDE RUŠE I NAŠE ZNAMENITOSTI Ni veće cijene nisu spriječile ‘najezdu’ turista

guzva zidine1002

Dubrovčani i ove turističke sezone zadovoljno trljaju ruke. U prvih sedam mjeseci 2017. godine oboreni su prošlogodišnji rekordi i kad je riječ o broju posjetitelja (18 posto više) i kad je riječ o noćenjima (15 posto više).

Pravi ‘boom’ ostvario je privatni smještaj koji bilježi porast od 32 posto u dolascima te 27 posto u noćenjima, ali zadovoljni zapravo mogu biti svi oni kojih se turizam (do)tiče jer rast brojki sa sobom donosi naravno i rast prihoda, odnosno zarade. Ona bi se, doduše, idućih godina mogla i smanjiti, barem tako najavljuje dubrovački gradonačelnik Mato Franković koji ograničavanjem broja posjetitelja povijesne jezgre želi smanjiti gužve koje štete gradu.

-Neki se kruzeraši neće s time složiti, ali moj je cilj osigurati kvalitetu za turiste, a to se ne može s trenutnim stanjem. U iduće dvije godine izgubit ćemo novac, možda i milijun eura zbog skraćivanja broja posjetitelja, ali ćemo puno više dobiti u budućnosti. Zaslužujemo biti vrhunsko odredište – izjavio je nedavno gradonačelnik Franković.

Rekordi od Stona do Sokol grada

No dok se to ne dogodi, osvrnut ćemo se na ovogodišnje rezultate (za prvih sedam mjeseci). Rekorde i ove godine obaraju Zidine, ali i Dubrovački muzeji te naravno Javna ustanova Rezervat Lokrum, koja je pak u ovu sezonu ušla s ‘podebljanim’ cijenama.

Prema riječima predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Nika Kapetanića, rekorde će ove godine oboriti ne samo Zidine nego i Stonske zidine te Sokol grad.

Tako je Zidine u srpnju ove godine posjetilo 206 tisuća posjetitelja, što je u odnosu na prošlogodišnjih 190 tisuća porast od osam i pol posto. Kad je riječ o rezultatima za sedam mjeseci 2017. godine zabilježen je porast od 12 posto (630 tisuća naspram prošlogodišnjih 560 tisuća).

-S obzirom na to da je lani Zidine posjetilo milijun i 110 tisuća posjetitelja, ove godine očekujemo kako će broj posjeta prijeći milijun i 200 tisuća. Moram istaknuti kako povećanje cijene sa 120 na 150 kuna nije utjecalo na posjete – govori nam Niko Kapetanić.

Takvu procjenu dao nam je i prije godinu dana.
-Nažalost mislim da ni nova cijena neće ništa promijeniti i da će taj broj nastaviti ako ne rasti onda će ostati isti. Sad je popularnost na vrhuncu i može potrajati sve dok je i politička situacija povoljna – rekao nam je Niko Kapetanić prije godinu dana. I očito je bio u pravu.

Na naše pitanje hoće li se još povećati cijena ulaznice za Zidine ističe:
-To ćemo raspraviti, ali i to jedna od mogućnosti. Inače, cijene se mijenjaju tako da Društvo prijatelja to predloži, a gradonačelnik mora dati suglasnost. Dakle zajedno povećavamo cijene – govori Kapetanić.

I Stonske zidine, unatoč radovima, bilježe porast broja posjetitelja. Prema riječima Kapetanića u srpnju je zabilježeno 10 200 posjetitelja, što je u odnosu na prošlogodišnjih 8700 porast od 17 posto. Kad je riječ o rezultatima za sedam mjeseci 2017. godine, zabilježen je porast od 9 posto (26 tisuća u odnosu na 24 tisuće 2016. godine).
-Kao i u Gradu, i u Stonu očekujemo da ćemo oboriti prošlogodišnji rekord i da ćemo ostvariti 55 tisuća posjeta. Sljedeće godine očekujemo znatan porast – govori nam Niko Kapetanić.

I Sokol grad u Konavlima, impozantna utvrda koja je svoja vrata otvorila u travnju 2013. godine, na putu je ostvarenja rekordnog broja posjeta. Naime, ova se konavoska utvrda obnavljala pet godina, a u obnovu je Društvo prijatelja dubrovačke starine uložilo oko 8 milijuna kuna.

Prema riječima Kapetanića, ovogodišnji srpanj zabilježio je 30 posto veći broj posjetitelja nego lani, dok je u sedam mjeseci ove godine broj posjeta s oko 4 tisuće povećan na 5 tisuća tako da iz DPDS-a očekuju obaranje rekorda. Nagli porast očekuje se dogodine, baš kao i u Stonu.

Na kraju je predsjednik DPDS-a spomenuo i Minčetu, čija je unutrašnjost s dijelom zapadnog predziđa i Muzejom ljevaonice metala iz 16. st. u kuli Gornji ugao nakon dvije godine radova vrijednih tri milijuna kuna otvorena 13. srpnja ove godine. Broj prodanih ulaznica je tako s 300 prošlogodišnji skočio na 800.

-Sljedeće godine nastavljamo radove na predziđu sve do tvrđave Bokar i onda ćemo imati kompletnu turu koja će po meni biti hvalevrijedan novi kulturni i turistički sadržaj Grada – rekao je na otvaranju Minčete Niko Kapetanić.
Naravno, veći broj posjetitelja prate i veći prihodi, no o njima tek krajem kolovoza.

‘Rastu’ i Muzeji
Iako je Knežev Dvor, najposjećeniji prostor u sklopu Dubrovačkih muzeja, bio zatvoren zbog konstruktivne sanacije atrija u prvih pet mjeseci i 2016. i 2017. godine, ova javna ustanova u kulturi bilježi porast broja posjetitelja. Naime, kako ističe ravnateljica Pavica Vilać, Dubrovačke muzeje je u prvoj polovici 2017. (do 31. srpnja) posjetilo ukupno 108519 posjetitelja, dok su u istom razdoblju 2016. zabilježili ukupno 97509 posjeta, što je porast od 11 posto.

Gledajući pojedinačni broj posjeta u prvoj polovici godine najviše ih je zabilježio Pomorski muzej, ali i tu treba napomenuti kako je Dvor do 6. lipnja bio zatvoren. Njega je pak, do 31. srpnja ove posjetilo 41769 posjetitelja, a u istom razdoblju 2016. godine (kada je bio zatvoren do 31. svibnja) 39507 posjetitelja, što je povećanje od 5,73 posto.
Pomorski muzej je pak do 31. srpnja ove godine zabilježio 43321 posjetu, dok je u istom razdoblju 2016. ostvario 35802 posjeta, što je povećanje od 21 posto.

Etnografski muzej je ove godine ostvario 20 935 posjeta, dok je u istom razdoblju 2016. ostvario 18 104 posjeta, što je povećanje od 15,64 posto.

Na pitanje koliki su ukupno ostvareni prihodi Muzeja od prodanih ulaznica u prvih sedam mjeseci, ali i u odnosu na 2016. Pavica Vilać ističe kako Dubrovački muzeji ne sudjeluju u raspodjeli prihoda od Turističke kartice, a prihodi od Skupne ulaznice u muzeje i galerije Grada Dubrovnika i nedavno uvedene pojedinačne ulaznice za Knežev dvor uplaćuju se direktno u proračun Grada Dubrovnika.

Pad prihoda zbog Dubrovačke kartice

-Tako su ukupno ostvareni prihodi od prodanih ulaznica (Skupne u muzeje i galerije Grada Dubrovnika i pojedinačne u Knežev dvor) u prvih sedam mjeseci 2017. iznosili 3 032 691,75 kuna, dok je u istom razdoblju 2016. uprihođeno 3 141 749, 00 kn, pri čemu valja uzeti u obzir da je prvih pet mjeseci u obje referentne godine Knežev dvor, kao daleko najposjećeniji prostor Dubrovačkih muzeja, bio zatvoren za posjet. Ovaj pad u prihodima od 3,57 posto u prvih sedam mjeseci 2017. u odnosu na isto razdoblje 2016. rezultat je povećanja posjeta od 24,68 posto putem Turističke kartice – govori ravnateljica Dubrovačkih muzeja.

-S obzirom na to da je temeljni zadatak svakoga muzeja prezentacija i interpretacija baštine koju čuva, a time i identiteta zajednice na čijem području djeluju, i da sve to radi za dobrobit i obrazovanje posjetitelja, svako povećanje njihova broja predstavlja uspjeh za muzealca i raduje ga – odgovorila je Vilać na pitanje je li zadovoljna postignutim rezultatima ustanove kojoj je na čelu.

Svi žele na Lokrum
Ni u Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum ne kriju zadovoljstvo postignutim rezultatima.
-Javna ustanova Rezervat Lokrum ostvarila je izvrstan prodajni rezultat te je do 31. srpnja ove godine prodala 99785 jednokratnih povratnih karata što je porast od 18 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovakav rast prodaje realiziran je uz povećanje cijene osnovne karte sa 100 na 120 kuna čime je prihod od prodaje karata porastao za 3 579 600,00 kuna, odnosno za oko 43 posto – ističe ravnatelj Mario Tevšić.

Naime, Lokrum je prošle godine u sedam mjeseci prodao 88946 jednokratnih povratnih karata te ostvario prihod od 8 394 600 kuna. S druge strane ovogodišnji prihod za 99 785 karata porastao je na 11 974 200, ali je i cijena ulaznice veća za 20 kuna. Uz to prodano je i 9 173 ulaznica za Rezervat te je ostvaren prihod od 825 572, dok je dječjih karata po 20 kuna bilo 7289. I ove ulaznice bilježe porast u odnosu na lani.

-Svakako smo zadovoljni brojkama, ali više od brojki bitno je da se svi poslovi obavljaju na vrijeme, da je održavanje uzorno, kao i požarna zaštita te zaštita prirode. Nadamo se da će tako ostati i do kraja sezone, a financijski pokazatelji i broj posjetitelja tada su samo instrument koji olakšava daljnja ulaganja u očuvanje Lokruma – naglašava Tevšić te dodaje kako JU Rezervat Lokrum očekuje da će se sezona nastaviti istim trendom, ‘ali ono što nam je najvažnije je da boravak posjetitelja prođe besprijekorno kao i do sada, odnosno da ne dođe do niti jednog incidenta unatoč povećanom broju posjetitelja’.

Pročitajte još

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist

[VIDEO/FOTO] Dirljiva humanitarna akcija za Roka uz stihove vječnog Luka Paljetka

Dulist

JAVNA TRIBINA ‘FREKVENCIJA I EKRANI’ Poznati novinari dijele iskustva iz svoje struke

Dulist