Koronavirus u Hrvatskoj

RAZMATRA SE ZAHTJEV PFIZERA Hoće li se od jeseni u Hrvatskoj cijepiti svi tinejdžeri?

Od početka ovog mjeseca EMA je počela razmatrati zahtjev Pfizera za proširenje indikacija cjepiva Comirnaty na osobe u dobi od 12 do 15 godina.

-Naš plan i program cijepljenja protiv covida-19 jasno je razrađen te će, kada EMA odobri Pfizerovo cjepivo za mlade u dobi od 12 do 16 godina, oni biti u jednoj od već utvrđenih grupa za cijepljenje. Njihovo cijepljenje trenutkom odobravanja može početi. Naime, kao i kod starijih bit će prioriteti i kod djece, a to primjerice znači da će se prvo cijepiti kronični pacijenti, pa onda mladi koji se obrazuju za medicinska zanimanja, a nakon njih i svi ostali. Kao temelj služi i naputak o cijepljenju u obrazovnim ustanovama što ne podrazumijeva samo cijepljenje nastavnika nego i učenika i drugih zaposlenih – objašnjava dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, piše Jutarnji list.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je cjepivo Pfizer-BioNTecha za cijepljenje djece starije od 12 godina što bi trebalo pomoći da se smanji širenje koronavirusa, ne samo među mladima.

Od odobravanja 10. svibnja u SAD-u je već cijepljeno 600.000 djece u dobi od 12 do 15 godina tako da bi vrlo brzo cijepljenost adolescenata mogla biti zadovoljavajuća, a time i povećana ukupna zaštita od covida-19 u toj zemlji.

Zasad cijepljenje do početka nove školske godine najavljuju i Kanada i Velika Britanija koje bi najkasnije tijekom kolovoza započele cijepljenje svojih mladih, a o odluci Europske agencije za lijekove (EMA) ovisi moguće cijepljenje učenika u zemljama EU.

Od početka ovog mjeseca EMA je počela razmatrati zahtjev Pfizera za proširenje indikacija cjepiva Comirnaty na osobe u dobi od 12 do 15 godina.

U agenciji ističu da će provesti ubrzani postupak ocjene dobivenih podataka, a svoje će mišljenje najprije dostaviti Europskoj komisiji koja će imati zadnju riječ u odobravanju cjepiva za adolescente u zemljama EU. Očekuje se da bi konačna odluka mogla stići do kraja ovog mjeseca. To bi značilo da bi do početka školske godine moglo početi cijepljenje adolescenata i u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj i dalje traje treća faza cijepljenja, a to znači starijih od 18 godina. U dobi od 15 do 19 godina cijepljeno je samo 1300 mladih i to Pfizerovim cjepivom, koje je kod nas jedino registrirano za mlađe od 18, odnosno za sve starije od 16. Njih 205 primilo je i drugu dozu odnosno za njih je cijepljenje završeno.

Kako saznaje Jutarnji list u HZJZ-u, radi se o cijepljenju nepokretnih mladih osoba čije je zdravstveno stanje teško pa bi za njih covid-19 mogao biti vrlo opasan. Također u toj dobnoj skupni su i učenici završnih godina zdravstvenih učilišta koji imaju praksu u zdravstvenim ustanovama pa se njihovim cijepljenjem smanjuje rizik od širenja zaraze.

Hoće li Hrvatska i druge EU zemlje do početka nove školske godine krenuti s cijepljenjem djece u dobi od 12 do 16 godina ovisi prije svega o odluci Europske komisije kao i o tome koliko će se uspjeti cijepiti populacija starije dobne skupine.

Kao i za odrasle, cijepljenje protiv covida-19 bit će dobrovoljno i za djecu. Inače, studije su pokazale da 13 posto zaražene djece nema simptoma, kod 43 posto prisutni su samo blagi simptomi, 2,5 posto ih imalo težak oblik bolesti, a 0,4 posto bilo je kritično.

Pfizer je već pokrenuo novo ispitivanje svoga cjepiva u SAD-u i to na djeci mlađoj od 5 godina, ali na malom broju sudionika. Zasad je uključeno samo 144 djece, a kod onih koja su cijepljena nije bilo težih nuspojava.

Pročitajte još

Raste broj zaraženih u dolini Neretve, reagirao i lokalni stožer

Dulist

MANJE NEGO JUČER Hrvatska ima 58 novih slučajeva zaraze

Dulist

U županiji zabilježen jedan slučaj zaraze na 352 uzorka, tri osobe izliječene

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija