Aktualno

“Pustite iz pritvora novinarku Vicdan Ozerdem”

"Pustite iz pritvora novinarku Vicdan Ozerdem"

Hrvatsko novinarsko društvo poziva nadležni Županijski sud u Dubrovniku da pusti iz pritvora tursku novinarku Vicdan Ozerdem dok se ne okonča postupak koji se na zahtjev turskih vlasti vodi za njezino izručenje.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

– Naša kolegica, gospođa Ozerdem, inače ima politički azil u Njemačkoj i mi očekujemo da će biti odbijen zahtjev turskih vlasti tako da Vicdan Ozerdem može otputovati u Njemačku gdje živi.
Gospođa Ozerdem uhićena je 25. srpnja na hrvatsko-bosanskohercegovačkoj granici prema nalogu Interpola. U pritvoru je mjesec i pol dana, pritom je izgubila petnaestak kilograma i zbog osjetno narušenog zdravlja posljednjih se dana nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu.

Dobro je poznato da Turska u svojim zatvorima trenutačno ima stotinjak novinara koji su, gotovo bez izuzetaka, uhićeni ili zbog nekog oblika verbalnog delikta ili zbog sudjelovanja u demonstracijama za obranu ljudskih prava, slobodu medija i slobodu govora. Turska nažalost posljednjih godina prednjači u zatvorskoj represiji prema novinarima. Bilo je nekoliko kampanja svjetskih i europskih organizacija koje štite medijske i novinarske slobode da utječu na aktualne turske vlasti da hitno prestanu s represijom prema novinarima. No, turska vlada ne popušta pa sloboda za turske novinare ostaje prioritetni zadatak novinarske federacije.

Napominjemo da je Vicdan Ozerdem provela čak desetak godina u turskim zatvorima. Bila je tako i u zatvoru 2000. godine kada je došlo do žestokog sukoba policije i zatvorenika. Poginulo je tada 28 zatvorenika a njoj je vatrom opečen lijevi dio trupa – navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Zdenko Duka, predsjednik HND – a
 
 
Inače, Vicdan Ozerdem je druga po redu turska aktivistkinja koja je u posljednjih par mjeseci uhićena na teritoriju RH na temelju tjeralice turskog Interpola, usprkos činjenici da od 2005. godine ima status izbjeglice u Njemačkoj.
Vicdan Ozerdem je turska novinarka koja je tijekom devedesetih uhićena u Turskoj zbog sudjelovanja u demonstracijama protiv represije koju turska vlast vrši na slobodu govora, te je u Turskoj provela gotovo deset godina u zatvorima, tijekom čega je u više navrata bila brutalno premlaćivana i mučena, te podvrgavana vrlo teškim metodama mučenja poput elektrošokova i  dugotrajne izolacije. Azil u Njemačkoj uspijeva dobiti 2005. godine  gdje od tada živi zajedno sa suprugom i sedmogodišnjim sinom.

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist