Aktualno

Mostom od brodica spojen sjever i jug zemlje

Sat vremena nakon najavljenog okupljanja, točno u deset sati, spojene su Komarna i Brijesta, i na taj način je povezan hrvatski teritorij, i to mostom od plovila, brodica, barki i lađa.  

Premoščivanje je obznanio Knez Domagoj sa svojim strijelcima privezavši čvor konopca koji je krenuo od Brijeste i Komarne, nakon čega je ispaljenja signalna raketa.

Neretvanski lađari i braniteljske udruge, okupivši 300 – injak brodica, sagradili su Pelješki most u dužini od 2, 5 kilometara. Upučen je i proglas Vladi da se ne trguje hrvatskim teritorijem.

Nakon povezivanja predstavnici projekta „Bilo naroda-gradimo most“ uputili su priopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti:

– "Poštovani sudionici, graditelji Mosta, dragi gosti,
 Povezali smo Hrvatsku! Osjetili bílo naroda pa hrvatsko srce od danas punije kuca!
Gradnjom ovoga mosta od brodica, lađa i brodova pokazali smo da da Hrvatska može i mora biti cjelovita. Ali tek izgradnjom čvrstog  Mosta jugu Hrvatske konačno ćemo riješiti problem trajne izoliranosti od ostatka države, a poluotok Pelješac i otoci doživjeli procvat i prosperitet, prije svega u turizmu budući da izgradnja Pelješkog mosta nema alternative i jedino je trajno rješenje problemâ koji odavno ima pučanstvo cijele Dubrovačko-neretvanske županije.
Danas, u nedjelju 9. rujna 2012. godine u 9.00 sati nastavili smo izgradnju Pelješkog mosta od Komarne do Brijeste. Lađama, brodicama i brodovima spojili smo hrvatsko kopno i poluotok Pelješac i time simbolički iskazati nepodijeljenu volju naroda za izgradnjom Pelješkog mosta. Povezali smo Splitsko-makarsku nadbiskupiju i Dubrovačku biskupiju.

I stoga – u ime Stožera za izgradnju Pelješkog mosta – zahvaljujem svima. Prvo – hrvatskim braniteljima, koji su prije dva desetljeća spriječili potpuno presijecanje Hrvatske a danas ju povezali i učinili po prvi put jedinstvenom i cjelovitom. Oni su tu danas sa svojim očevima, sinovima i unucima.
A ovdje su danas ne samo svi hrvatski naraštaji već i Hrvati iz svih dijelova Lijepe naše – od Međimurja, Slavonije, Savudrije – do samog jugoistoka. Također i Hrvati iz dijaspore.

Hvala također našim gostima, predstavnicima vlasti i političkih stranaka koji su danas s nama, predstavnicima medija koji izvještavaju, udruzi hrvatskih „Zavjet“, Udruzi lađara Neretve, udrugama Specijalne policije i zbora gardijskih brigada, Hrvatskom svjetskom kongresu, kao i nizu drugih nevladinih udruga i konačno – svim građanima koji sagradiše živi most.

Stoga najoštrije prosvjedujemo zbog posljednjih izjava visokih dužnosnika o prepuštanju hrvatskog teritorija jer bi to zauvijek onemogućilo  povezivanje juga Hrvatske a time i samu izgradnju Mosta. Stoga najozbiljnije upozoravamo Vladu i Sabor koji najavljuju da će na sjednici 19. rujna – dakle za 10 dana – napraviti poguban presedan odricanjem dijela teritorija što je suprotno Međunarodnom pravu, Ustavu RH a po članku 132. Kaznenog zakona predstavlja veleizdaju za koju je predviđena kazna do 40 godina zatvora.

Davni san postaje stvarnost. Gradimo Most, povežimo Hrvatsku!“- ističe se u priopćenju kojeg potpisuje dopredsjednik Boris Mužanović.

foto: eMetkovic.com / Mislav Gluščević

 

Pročitajte još

WhatsApp od 1.11. neće raditi na nekim mobitelima

Dulist

PREDSJEDNIK JE SREĆKO MUSIĆ Osnovana županijska podružnica Udruge branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata

Dulist

Tko je bez struje u četvrtak i petak?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija