Grad

PSI NA ŽARKOVICI Ivelja: ‘Svi će biti zbrinuti, samo je potrebno još vremena za realizaciju’

PSI NA ŽARKOVICI Ivelja: 'Svi će biti zbrinuti, samo je potrebno još vremena za realizaciju'

Ana Ivelja, koordinatorica smještaja za napuštene pse i voditeljica projekta ‘Adopt Žarkovica’ za DuList je istaknula trenutnu situaciju na Žarkovici, kao i planove za budućnost. Otkrila nam je koliko će pasa biti udomljeno i koji je zadani rok za udomljavanje.

– Trenutno je na Žarkovici 58 pasa, idući tjedan ćemo imati transport, dogovaramo se i ako bude sreće 15 pasa će se udomiti. Ostali psi su nažalost u takvom stanju da ne mogu ići u domove jer su stariji i nisu socijalizirani, spadaju u kategoriju teže udomljivih. Za starog, nesocijaliziranog psa je stvarno teško pronaći odgovarajući dom. Rok koji je inspekcija dala za udomljavanje je do kraja prvog mjeseca. Ne znamo što će biti na kraju jer oni ne mogu narediti nikakvo prisilno premještanje pasa. Hoće li oni pisati neka upozorenja ili kazne, kako će to točno ići, stvarno ne znam – ističe Ivelja.

– Svi će psi biti zbrinuti, činjenica je da je potrebno još vremena za realizaciju. Paralelno se radi na tome da Grad Dubrovnik osigura privremeno sklonište kako bi se psi mogli smjestiti na sigurnu lokaciju, ali i da se ostavi kapacitet od dvadesetak, tridestak mjesta za sve novopridošle pse. To je okviran plan i na njemu se intezivno radi – naglašava Ivelja.

– Treba se napokon riješiti pitanje slavnog dubrovačkog skloništa. Lokaciju su oni već odredili i sad s inženjerima želimo pronaći neko brzo rješenje, tako da bi išli na montažne objekte, točnije uredske kontejnere i ograde samo da što prije imamo rješenje, kako bi pse sa Žarkovice premjestili na normalan i legalan način. Zasad je plan da se kontejneri postave na lokaciju blizu Grabovice, koja je ujedno i bila planirana za taj veliki azil. To je lokacija koja nije na samoj Grabovici, nego u blizini Grabovice na određenoj parceli. Išli smo ju pogledati i parcela je nažalost jedino što grad ima od zemljišta. To je jedina lokacija koja odgovara uvjetima i sadrži oko 3 tisuće kvadrata – navodi.

– Politička volja je vrlo oskudna, ali imamo potporu i od stranih organizacija. Inspekcija je pozdravila i sve udruge koje su uključene unutar Prijatelja životinja. Plan nam je imati jedan kontejner samo za mačke koje su ozlijeđene jer je to baš veliki problem. Trebalo bi postojati mjesto gdje bi se mačke mogle oporavljati 24 sata nakon sterilizacije. Potrebno je mjesto gdje će se zbrinjavati životinje, ali i mjesto gdje će se raditi sveouhvatni posao skrbi za životinjama, točnije gdje će se vršiti sterilizacija živućih mačaka, zbrinjavanje pasa i ono što je najvažnije – edukaciju ljudi. Ljudi u ruralnim sredinama još uvijek ne shvaćaju sve benefite sterilizacije. Zaista se nadam i osobno guram životom da se sve navedeno realizira jer to je nešto što je trebalo već odavno biti provedeno – zaključila je Ana Ivelja.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović