Urednički izborZanimljivosti

PRVA POSTAJA KALAMOTA Ribafish u Dubrovniku se otisnuo u pustolovinu RokOtok

Uvala Rokotok Ribafish 89

Bilo bi dobro da dođe netko s kajakom, bagerom, remorkerom od Mljeta do Korčule, to je 17 kilometara, ali nadam se da ću kao Nemo ući u struju i lagano u jednom dahu otići do Korčule – rekao je bloger i novinar Domagoj Jakopović ‘Ribafish’ na početku etape do otoka Koločepa u sklopu projekta ‘RokOtok’ u subotu na Sunset Beachu.

– Prvi zadatak je četiri i pol kilometra, nakon toga slijedi druženje s djecom, malo priče, igranja, svega onoga čega fali u modernom svijetu. Onda idem spavati jer ću biti umoran, a sutradan idemo na sljedeći otok – pojasnio je Jakopović.

Ribafish se na putovanje plivanjem do svih nastanjenih hrvatskih otoka odlučio u sjećanje na svog tragično preminulog sina Roka. Tata i sin imali su želju obići sve naseljene otoke na Jadranskoj obali, što je Ribafish odlučio od ove godine i ispuniti, s ciljem da djeci i roditeljima pokaže važnost zajedno provedenog vremena. Svoju avanturu zato je počeo s Koločepom gdje organizira kratak, ali nezaboravan program.

– Ne nudim puno, pet minuta plivanja i zezanja dok idemo do te plaže. Na plaži ću malo pričati o ekologiji, geografiji, ljepotama Hrvatske i otoka, zašto treba ostati tu, zašto treba voljeti i paziti ovu zemlju. Nakon toga malo onog meni najdražeg: avanture i istraživanja. Idemo tražiti skriveno blago. Djeca će dobiti poklončiće i sliku za kraj – izjavio je.

Projekt ‘Rokotok’ i istoimena udruga, proizašli su iz nemilog događaja, kada je život Ribafishevog sina, naglo prekinut u njegovoj 12. godini.

– Jedanput kad više nemate to vrijeme koje biste kvalitetno proveli s djecom, to vam užasno fali. Ni sami ne znamo koliko je to lijepo imati dok ne izgubimo. Ako se netko od tih roditelja i djece sjeti tih sat vremena provedenih bez ekrana, u druženju, zezanju, smijanju, istraživanju i pročitaju dio knjige koju sam napisao o razgovoru roditelja i djece, mislim da je projekt uspio – naglasio je.

Jakopoviću su podršku pružili brojni građani, ali i predstavnici Triathlon kluba Dubrovnik, kao i Crvenog križa.

– Okupili smo se tu, pet-šest naših članova od ukupno 25 koliko nas ima u klubu kojima nije teško isplivati tu dionicu od četiri i pol kilometra. Dajemo podršku ovom jedinstvenom projektu jer smatramo da je nužno da ta poruka dođe do djece, da se vidi koliko se mogu zabaviti na otvorenom kao i pozitivan utjecaj druženja s roditeljima – kazao je predsjednik Triathlon kluba Dubrovnik Daniel Marušić.

– Naš zadatak, ne samo danas nego tijekom cijele rute je osigurati prostor da Ribafish sigurno pliva do svih otoka. Učestalo radimo ljeti, zovu nas svugdje, pokrivamo gotovo sve plaže u Dubrovniku. Mislim da će današnja ruta biti dosta lagana, a najviše posla nas očekuje između Šipana i Mljeta te Mljeta i Korčule radi struje jer je varava – istaknuo je Ivan Jurić, spasitelj Crvenog križa Dubrovnik.

Podsjetimo, Ribafish bi krajem srpnja ovogodišnju rutu trebao završiti na Čiovu, dok bi posljednju dionicu do Istre i Kvarnera trebao okončati 2021. godine.

Đivo Glanz

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist