Koronavirus u Hrvatskoj

Provjerite detalje odluke o zabrani napuštanja županija i na koga se ne odnosi

Provjerite detalje odluke o zabrani napuštanja županija i na koga se ne odnosi

S obzirom na povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti, zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Odluka stupa na snagu 23. prosinca 2020., a njeno trajanje se određuje do 8. siječnja 2021. godine.

Zabrana se ne odnosi na osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu; dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe; izvješćivanje javnosti; pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb; putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće; žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 i diplomatsko osoblje.

Prilikom ulaska na područje pojedine županije ili izlaska iz njega: obvezno je pridržavati se stroge mjere fizičkog distanciranja; zabranjeno je zadržavati se nepotrebno na javnim prostorima; obvezno je posjedovati iskaznicu, drugu identifikacijsku ispravu ili dokument kojim se može dokazati pripadnost jednoj od kategorija osoba na koje se zabrana ne odnosi ili valjanu propusnicu izdanu kroz sustav e-Propusnica.

Propusnice kroz sustav e-Propusnica izdaju županijski stožeri prema mjestu prebivališta fizičke osobe ili njenog stalnog boravišta. Iznimno, ako se radi o opravdanim slučajevima koji nisu predviđeni ovom odlukom, propusnicu može izdati i Ravnateljstvo civilne zaštite.

Odluka ne odnosi se na kretanje između Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Županijski stožeri civilne zaštite, Ravnateljstvo civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja ove odluke.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist