Grad

PROVJERILI SMO PONUDU POSLOVA Hoteli i restorani ‘ekipiraju’ se za sezonu, građevinari zapošljavaju ‘na veliko’

PROVJERILI SMO PONUDU POSLOVA Hoteli i restorani ‘ekipiraju’ se za sezonu, građevinari zapošljavaju ‘na veliko’

Nalazimo se u vremenu kada bismo se u ‘starom normalnom’ već uvelike pripremali za sezonu te bi poslodavci bili u potrazi za radnicima, ponajviše u sektoru turizma. Stoga smo za ovaj broj DuLista odlučili provjeriti online ponudu poslova putem tražilica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, platforma Moj Posao, Posao.hr i Njuškalo.hr, ali i na Facebook stranici Poslovi u Dubrovniku. Ponuda poslova je raznolika, a zanimljivo je kako pojedine tvrtke čak i s inozemnih tržišta traže radnike u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s naglaskom na rad od kuće. Pandemija koronavirusa uz sve negativnosti koje je sa sobom donijela, ipak je otvorila i ovaj ‘prozor’ radnicima iz naše županije jer se tvrtke prilagođavaju uvjetima rada od kuće na koji je, među ostalim, većina radnika bila i primorana posebno tijekom lockdowna. Na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za područje Dubrovačko-neretvanske županije u ponudi je ukupno 166 poslova u različitim branšama. Brojem oglasa još uvijek prednjače uslužna i trgovačka zanimanja, slijede zatim građevinska i rudarska zanimanja, uredski i šalterski službenici, stručnjaci iz područja informatike i tehničkih znanosti te jednostavna prodajna i uslužna zanimanja.

Prednjači turizam, a onda i građevina
Zanimljivo je da su među najtraženijim zanimanjima na stranicama HZZ-a na prvom mjestu oglasi za konobare, kuhare, pomoćne kuhare i prodavače što odgovara situaciji koju smo navikli vidjeti pred svaku uobičajenu sezonu. To zasigurno pokazuje da se hotelske kuće, ali i restorani te ostali poslodavci u turizmu itekako ‘ekipiraju’ za nadolazeću sezonu bez obzira na to kada će ona ove godine početi, koliko će trajati i kakva će biti. Zanimljiv je i podatak kako su se turističkim djelatnostima, posebno u ovoj korona krizi, uvelike pridružila i građevinska zanimanja poput zidara, bravara, inženjera građevine. To ipak ne čudi s obzirom na to da je upravo građevina segment gospodarstva koji trenutno osjeća najmanji ‘udarac’ pandemije. Prognoze također pokazuju kako će se upravo ona najprije i izvući iz krize jednom kada pandemija završi. Medicinske sestre kojih pak redo-vito nedostaje, a posebno u pandemiji, nalaze se tek na sedmom mjestu najtraženijih zanimanja. Tri medicinske sestre traži Dom zdravlja Metković i to medicinsku sestru za fizikalnu terapiju i dvije medicinske sestre/tehničara za rad na porti Doma. Traženi su i magistri farmacije te dva laboratorijska tehničara. U ponudi su i poslovi za uredske službenike, slastičare, masere, recepcionere, djelatnicke u turističkim agencijama, sobare, nosače prtljage, radnike na plaži, čistače i čistačice. Najbrojniji su svakako oglasi hotelskih kuća koje upotpunjuju svoje ‘timove’ pred sezonu. Tako HTPKorčula trenutno zapošljava 20 čistačica, traže i kuhare, konobare te barmene. Jadranski luksuzni hoteli traže 35 sobarica, 30 konobara, 12 čistačica, a riječ je, naravno, o sezonskim poslovima. Šest sobarica traži i Hotel Lero. Sudeći prema oglasima, posla ima i za pizza majstore, slastičare, sommeliere, pekare. Na području naše županije, zaključno s utorkom, 23. veljače, 13 je aktivnih oglasa za poslove stručnjaka iz područja informatike i tehničkih znanosti. Traže se tako elektrotehničari, elektroinstalateri, informatičari, voditelji gradilišta, građevinski inženjeri, građevinskih tehničari, inženjeri arhitekture. Objavljen je i jedan oglas za skipera na Lopudu te jedan za inže-njera prehrambene tehnologije.

Poljska tvrtka nudi rad od kuće
Putem tražilice Moj Posao kroz filter lokacije za Dubrovačko-neretvansku županiju, objavljeno je ukupno 467 dostupnih oglasa za posao. Ipak, na osmoj stranici stiže obavijest kako smo već zašli u poslove van odabrane županije pa je realan broj oglasa znatno manji. Među izdvojenim oglasima nalaze se oni za inženjere, djelatnike za rezervacije na njemačkom jeziku, voditelje projekta, voditelje gradilišta, zatim oftalmologa u jednoj optici. Trgovački lanac Lidl traži sezonskog radnika u svojim butigama po Hrvatskoj pa tako i u Dubrovniku. Restoran 360 u potrazi je za sommelierem, konobarom, kuharom, kuharom u restoranskoj menzi, slastičarem. Traže se i voditelji poslovnice jednog odjev-nog brenda, zaštitar u jednoj zaštitarskoj tvrtki pa i magistar farmacije za ljekarnu u Župi dubrovačkoj. Prisutni su svakako i poslovi građevine poput tesara i krovopokrivača. Neki su oglasi na ovoj tražilici isti, odnosno, ‘povučeni’ sa stranice HZZ-a. Zanimljiv je i oglas administratora za društvene mreže za prodaju i marketing na engleskom i ruskom jeziku, a riječ je o radu od kuće. Turistička kompacija Aminess hoteli i kampovi putem platforme Posao.hr traži niz djelatnika u Orebiću ugostiteljskog profila, tj. kuhare, konobare, pomoćne konobare, mesare, recepci-onere, sobarice, slastičare, animatore. Nadalje, traže se i prodajni predstavnici pa i djelatnik u mjenjačnici u Dubrovniku. Zanimljiv je oglas jedne poljske tvrtke koja se bavi razvojem poslova-nja i pronalaska vanjskih suradnika za tvrtke. Niz oglasa ove tvrtke aktivan je za područje cijele Hrvatske, a kako se radi o radu od kuće, aktivni su i za našu županiju. Traži se i domaćica u jednoj vili u Dubrovniku. Rad od kuće moguć je i za niz tvrtki koji nude mogućnost zapošljavanja i za žitelje naše županije u vidu računalnog inženjera te osobe za stvaranje sadržaja. Većina drugih oglasa za našu županiju na platformi Posao.hr povučena je sa stranice HZZ-a.Na Njuškalu za Dubrovačko-nere-tvansku županiju u ponudi su svega tri oglasa za posao i to za prodavača izletničkih karata, zapovjednika broda/upravitelja stroja te mornara na brodu za dnevne izlete. Vrijedi istaknuti i kako je u posljednjih nekoliko tjedana aktivnija postala i stranica na Face-boku Poslovi u Dubrovniku. Putem nje tako jedan restoran traži kuhara, drugi traži više djelatnika – konobara i konobarica. Jedan restoran u Gradu u potrazi je za glavnim kuharom, a posla ima i za pizza majstora i pomoćnog kuhara u jednoj pizzeriji u Gradu. Za očekivati je zasigurno i kako će oglasi na ovim platformama koje smo pretražili svakako rasti kako se sve više budemo približavali turističkoj sezoni.

Članak objavljen 24. veljače 2021. godine u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist