Aktualno

PROSVJED U EX HVARSKOJ ‘Zbog brojnih nepravilnosti tražimo reviziju dokumentacije za dva gradilišta’

prosvjed hvarska naslovna

Nekolicina stanara Ulice maestra Đela Jusića (bivša Hvarska) uz potporu stanara Solinske ulice održali su ove srijede mirni prosvjed zbog dva gradilišta u njihovom susjedstvu. Ističu kako se kod oba objekta pod pojmom rekonstrukcije zapravo odvija gradnja potpuno novih objekata. Nije ovo prvi put kako stanari negoduju zbog dvije gradnje investitora tvrtke Intrend Mirka Obrvana i obitelji Rešetar.
-Organizirao sam ovaj prosvjed zbog nepravilnosti na dva gradilišta kojima su kumovali Žana Baća i Jelica Peković. Nepravilno je sve, od arheologije do arhitektonskih i glavnih projekata – rekao je u izjavi za medije Klečak.
-Ovaj se objekt radi po Pravilniku o jednostavnim građevinama i za takve objekte ne treba dozvola. Međutim, investitor je izradio glavni projekt za rekonstrukciju, srušio stari magazin i prekopao vrt zbog čega su mu konzervatori morali naložiti istražne radove, što nije napravljeno. Narušio je statiku susjedne kuće, napravio temelje, naručio blokete, stavio izolaciju i pri tome ušao u gradsku površinu te srušio zid kojega su konzervatori zaštitili – objasnio je Klečak kronologiju objekta investitora Rešetara. Istaknuo je kako misli da je gradilište zatvoreno u ožujku od strane konzervatora, a stanari strahuju kako se tu planira otvoriti ugostiteljski objekt iako za to danas ne postoje uvjeti.

Kad je pak riječ o projektu Intrenda, tu su arheološki radovi započeli prije rješenja konzervatora, istaknuo je Klečak, zbog čega je podnio i kaznenu prijavu. Kako ističe, na toj je čestici zemlje planirana gradnja hotela.
-Na postojećem objektu nema temelja, a idu dva kata i krov. Naše kuće su jako blizu i kad počnu kopati sve će se rastresti – rekao je dalje.
Ono što stanari traže jest revizija oba projekta od strane nadležnih institucija.
Na prosvjedu je bila i Živana Klečak, koja ističe kako je strašno sve ovo što se događa u Dubrovniku.
– Postali smo grad slučaj i to je strašno, ovome treba stati na kraj. Ako tražite dozvolu za jedno, zašto je dobijete za nešto sasvim drugo te idete to raditi prikriveno. Naši su interesi ovdje ugroženi, a investitor želi ostvariti svoje. Netko mu je pogodovao, netko s više instance – rekla je.
Slavko Grgić, također stanar Ulice maestra Đela Jusića rekao je kako je glavni problem što je ugrožena statika okolnih objekata.
-Ne poštivaju se propisi i zakoni, svi rade što god hoće – zaključio je.
Podršku stanarima ove ulice dali su i stanari Solinske, koja proteklih dana puni medijske stupce također zbog gradnje.
-Trenutno smo bespomoćni i nadam se da će se to uskoro promijeniti – rekao je Dean Butući.
-U četvrtak smo tijelima branili svoju imovinu, jer su prijetili da će nam polomiti aute, dan kasnije nam se kamion zabio u kuću, a potom i u auto. Njihove su se prijetnje i ostvarile. Policija intervenira skoro svako drugi dan. Šteta će biti naplaćena od osiguranja, ali nikome ništa zbog psihičkog maltretiranja kojemu smo svakodnevno izloženi – rekla je stanovnica Solinske ulice Victoria Ogresta.

Pročitajte još

VLAHUŠIĆEV ‘BOSCO VERTICALE’: Predlaže ozelenjavanje fasada nebodera u Gružu

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Učenici Turističke i ugostiteljske škole osvojili zlato na Državnom natjecanju

Dulist

OPROŠTAJ OD LUKA PALJETKA U Selcima na Braču izrazili ljubav pjesniku

Dulist