Zanimljivosti

Proslavljen blagdan Gospe Karmelske u Dubljanima

Proslavljen blagdan Gospe Karmelske u Dubljanima

Blagdan Gospe Karmelske u Dubljanima – tužna uspomena na dvaput prognane i izbrisane obitelji Matić, Mihajlović, Vukosavić, Čoić, Mioč i Prkut iz Dubljana
U mjestu Dubljani, župa Ravno, Popovo polje, BiH, uz sudjelovanje brojnih Dubljanaca i njihovih potomaka i prijatelja u crkvi Gospe Karmelske u Dubljanima održala se već tradicionalna sveta Misa povodom blagdana Gospe Karmelske, jučer, 19. Srpnja.
Dubljani su malo mjesto u Popovom polju, na oko sat vremena vožnje (cestom Dubrovnik- Čepikuće – Ravno – Dubljani ili Dubrovnik – Trebinje – Dubljani) od Dubrovnika.
Vjerujem kako Vam je poznata tužna sudbina mjesta Dubljani u Popovom polju i njegovih mještana (oko 330 mještana Hrvata iz Dubljana) koji su tijekom i nakon II. svjetskog rata (1941. i 1948.) dvaput i trajno protjerani iz svojih domova i sa svojih djedovskih ognjišta, a sva im imovina, kuće i imanja opljačkana, popaljena i porušena do temelja (pa i sami temelji mnogih domova iskopani), te potom oduzeta bez ikakve naknade. Oteta imanja i omirine porušenih kuća dubljanskih Hrvata su uneseni u zemljišni fond Poljoprivrednog kombinata “Popovo polje”, i na istima je uglavnom i danas uknjižen pravni slijednik tog kombinata Popovo polje a.d. iz Trebinja.
Kasnije je u općini Trebinje, kojom su Dubljani administrativno pripali nakon završetka II. sv. rata, sakrivena ili uništena skoro sva dokumentacija (upravna, sudska, katastarska, arhivska i druga dokumentacija, pa čak i dio matičnih knjiga) o tome da su u Dubljanima ikada živjeli i išta imali Hrvati i katolici, i tako je nažalost ostalo sve do danas.
Najveća većina prognanih Dubljanaca i njihovih potomaka se sa svojim obiteljima naselila i danas žive na području Grada Dubrovnika, Općine Župe dubrovačke i Općine Dubrovačko Primorje. Riječ je o dubljanskim hrvatskim rodovima: Matić, Mihajlović, Vukosavić, Čoić, Mioč i Prkut i njihovim potomcima.

S poštovanjem,
Ivica Ban, Dubrovnik

Pročitajte još

Jesu li vam uvalili lažne kovanice?

Dulist

Ekipa ‘Mali bijeli zec’ pobjednici prvog Dub Pub kviz vikenda!

Dulist

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist