Kultura

PROMOCIJA MONOGRAFIJE Crescendo umjetničkog djelovanja Dubravke Lošić

PROMOCIJA MONOGRAFIJE Crescendo umjetničkog djelovanja Dubravke Lošić

Počeli smo raditi na monografiji prije šest godina, 2016. godine, gospođa Margarita Sveštarov Šimat, povjesničarka umjetnosti koja me prati već godinama, fotograf Damir Fabijanić, dizajner Dominic Horn i ja, uz niz suradnika kojima zahvaljujem. Trebao je to biti manji projekt, koji se zapravo ‘otegnuo’, nastajali su i novi ciklusi, i evo, sve se to umnožilo u 480 stranica i preko 500 fotografija. Deset je poglavlja, 66 tekstova. Važno mi je što je u cijeli ciklus uključena i Umjetnička galerija Dubrovnik s gosparom Tonkom Smokvinom. Bili su suradnik i suizdavač uz kojeg je sve puno lakše išlo – istaknula je umjetnica Dubravka Lošić za DuList ovog petka, na promociji njene monografije održane na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik.

Na neki način proces je bio usporen, ali Grad Dubrovnik i Ministarstvo kulture imali su povjerenje u projekt, te su samim time pomogli da sve skupa ne stane radi pandemije koronavirusa, dodala je umjetnica pred promociju.

Vrsna poznavateljica opusa dubrovačke suvremene umjetnice Dubravke Lošić, povjesničarka umjetnosti Margarita Sveštarov Šimat rekla je kako je rad na monografiji bio ogroman, beskonačan i trebalo ga je u jednom trenutku završiti. ‘Jer, moglo se nastaviti…’, dodala je. Teško je bilo vratiti se na početak, kaže. U pitanju su četiri desetljeća.

– Bio je to veliki povratak – unatrag, a da bi se došlo do ovoga što sada imamo. Jedan veliki crescendo njezinog umjetničkog djelovanja. Znamo se još od studentskih dana. Obnovile smo prijateljstvo 2008. godine. Netko je pitao bi li se od tog njenog velikog opusa mogla napraviti monografija? Ja sam rekla – da. Međutim, ovo što se sada događalo, to stvarno pokazuje da je Dubravka na vrhu. U tom smislu bilo je teško pisati i birati. Ostalo je još puno toga. Jedva čekam da prođe sve ovo i obveze oko knjige, da napravi sve ono što joj se vrzma po glavi – rekla je.

Ideja o monografiji, pnovio je ravnatelj UGD-a Tonko Smokvina, nastala je već sada davne 2016. godine.
– Riječ je o izdanju koja broji 480 stranica, bogata je ilustracijama. Podijeljena je u sedam poglavlja koji valoriziraju svestran opus dubrovačke suvremene umjetnice Dubravke Lošić – istaknuo je ravnatelj Smokvina.

Dvojezično izdanje na hrvatskom i engleskom jeziku od 480 stranica, bogato je ilustrirano s više od 500 fotografija čiji je autor zagrebački umjetnički fotograf Damir Fabijanić uz još niz fotografskih imena poput Veronice Arevalo, Damila Kalogjere, Mile Kovača, Željka Šoletića, Nine Šolića i Željka Tutnjevića. Autor je grafičkog dizajna Dominic Horn.

Fotografije su pripremljene za tisak u fotostudiju Iće i piće. Redaktorice su Dunja Pavlović i Dubravka Lošić, a lektorica je i korektorica Dunja Pavlović. Graham McMaster preveo je monografiju na engleski jezik, a suradnik je za engleski jezik Davor Lilić. Monografija, koja izlazi u ekskluzivnom izdanju od 500 primjeraka, tiskana je u tiskari Printera Grupe iz Zagreba.

MNJB

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist