Politika

PROMJENE S NOVOM GRADSKOM VLASTI Tko će od direktora i pročelnika preživjeti postizborne dogovore?

PROMJENE S NOVOM GRADSKOM VLASTI Tko će od direktora i pročelnika preživjeti postizborne dogovore?

Izbori su iza nas. Tek se očekuje konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća na kojoj bi trebalo postati jasno je li HDZ sa svojih sedam mandata uspio i s kim osigurati potrebnu većinu. A potom bi, kako to uvijek slijedi nakon izbornog ciklusa, moglo doći i do promjena pročelničkih pozicija, ali i onih na čelu gradskih komunalnih društava. Sve naravno ovisi o tome koliki će ‘dio kolača’ za sebe tražiti partneri Mata Frankovića i je li primjerice čelnik DUSTRA-e Željko Raguž za podršku koju je dao aktualnom gradonačelniku uoči drugog kruga izbora uspio isposlovati ostanak svojih ljudi kako u gradskim tvrtkama tako i na mjestima pročelnika.

I sam gradonačelnik je dan nakon izbora najavio manju reorganizaciju Gradske uprave, a na pitanje nastavlja li dalje s istim timom pročelnika i direktora, nije želio konkretno odgovoriti, odnosno prejudicirati unaprijed da ga se ‘ne hvata za riječ’.

— O tome ćemo vidjeti u nadolazećim tjednima. Nisam nezadovoljan ljudima s kojima sam odradio posao četiri godine, da jesam jasno bih to i rekao, ali se stvari trebaju sagledati i vidjeti i u konačnici krenuti dalje – kratko je poručio.

Raguževi ljudi

Podsjetit ćemo kako je Željko Raguž u poslijeizbornom dogovoru 2017. godine uspio dobiti kontrolu nad Sanitatom. Postavio je za direktora svog čovjeka, Tomislava Tabaka, baš kao što je isposlovao da na čelu tvrtke Vrtlar ostane Alma Majstorović. I Tabak i Majstorović bliski su Raguževi suradnici te su i na ovim izborima bili na njegovoj listi za Gradsko vijeće. U prethodnom mandatu Raguž je u Gradskoj upravi imao i dva pročelnika. Riječ je o Marku Miljaniću koji vodi resor turizma, gospodarstva i mora te Đuru Šutalu koji je na čelu Odjela za promet. Ovdje ne treba zaboraviti i onu Ragužu najvažniju fotelju u koju je sam zasjeo u travnju 2018. godine. Tada je, naime postao predsjednik Uprave Luke Dubrovnik. No, nije samo Raguž 2017. godine uspio dobiti kontrolu nad pojedinim gradskim poduzećima. Pošlo je to za rukom i Peru Vićanu i njegovom Dubrovačkom demokratskom saboru, koji je s tada izabranim gradonačelnikom Frankovićem također sklopio koaliciju za većinu u dubrovačkom parlamentu.

Što s DDS-ovcima?

Na mjesto predsjednika Uprave jedne od važnijih gradskih tvrtki, Vodovoda, postavio je osobu od povjerenja, Lukšu Matušića. Matušić je na ovim izborima uspio osvojiti mandat u Gradskom vijeću kao drugi na Vićanovoj listi, a upravo pred kraj proteklog mandata tvrtka koju vodi dobila je zeleno svjetlo za projekt Aglomeracije, koji će sasvim sigurno obilježiti i mandat pred nama. Zanimljivo je spomenuti kako unatoč raskidu koalicije s Vićanom već u prvoj godini mandata, Franković nije dirao Matušića, baš kao ni Vićanovog čovjeka Zlatka Uršića, koji je napustio direktorsko mjesto u Boninovu te se preselio u Gradsku upravu kao pročelnik za komunalna pitanja. Na Uršićevo je mjesto u gradsko pogrebno poduzeće došao pak Marijan Dadić, a u komunalne vode upustio se po napuštanju radnog mjesta u Vićanovom hotelu Admiral u Slanome. I on je mandat odradio do kraja. No, Vićanu su posebno drage i javne ustanove u kulturi, a već i ptice na grani znaju kako uvijek nastoji imati kontrolu nad Javnom ustanovom Rezervat Lokrum. Sjetit ćemo se kako se njegov vijećnik Ivan Jelčić gorljivo protivio izboru HDZ-ovog Ivice Grileca za ravnatelja rezervata, smatrajući kako je Nikša Matić, inače ravnatelj Doma Marina Držića i jedan od kandidata na natječaju za Lokrum iz 2018. prava osoba za to. No, kako je koalicija već tada bila raskinuta, DDS-ovci nisu ostvarili svoj plan. Ipak, godinu dana kasnije za ravnatelja  Umjetničke galerije Dubrovnik imenovan je Vićanovom DDS-u blizak Tonko Smokvina. Svoga čovjeka čelnik DDS-a ima i u Kinematografima Dubrovnik, Nikšu Konsua. Naravno, Vićan svoje ljude od povjerenja ima i po brojnim gradskim odjelima, ali i tvrtkama i to na nižim pozicijama, koje su građanima ipak važnije za rješavanje pojedinih problema.

Suverenisti i HSU

Vratit ćemo se još na trenutak na gradske pročelnike, koji se, napomenimo i to, biraju putem natječaja, baš kao i ravnatelji ustanova no već je više puta za govornicom Gradskog vijeća izrečeno kako je izbor ravnatelja politička odluka. Baš kao što je pravo svakog gradonačelnika formirati najuži tim svojih suradnika koji će voditi određene resore. Jedan takav resor, onaj za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo pripalo je nakon prošlih izbora HDZ-ovom koalicijskom partneru Hrastu pa je dugogodišnjeg pročelnika Miha Katičića na tom mjestu zamijenio Dživo Brčić. S obzirom da je Hrast, odnosno Suverenisti i ove godine na izbore izašli u koaliciji s HDZ-om, za očekivati je kako će Brčić i dalje ostati u svom resoru.

Preživjeli i 2017.

Kad je riječ o ostalim pročelnicima, neki su preživjeli i smjenu vlasti 2017. godine, poput Jelene Lončarić i Ane Hilje, pročelnica koje su svoje današnje resore vodile i u doba bivšeg gradonačelnika. Tu je i Anita Burić, koja je prvotno vodila odjel za komunalne poslove, a potom je preuzela financije nakon odlaska Nika Pavlovića u mirovinu. Za očekivati je kako će Zrinka Raguž, inače nositeljica HDZ-ove liste za Gradsko vijeće, i dalje voditi europske fondove, baš kao i Marijeta Hladilo poslove gradonačelnika. Iako je početkom prošle godine gradonačelnik izrazio nezadovoljstvo izvedenim radovima na tzv. Trgu kraj lapadskog igrališta, rekavši kako je odgovornost za navedeni projekt na Upravnom odjelu za izgradnju na čijem je čelu Srđan Todorovski, promjenama u tom odjelu do danas nismo svjedočili. Zato je nakon niza godina pročelničko mjesto izgubila Silva Vlašić koju i danas kao privremeni pročelnik (barem se tako navodi na službenoj stranici Grada Dubrovnika) mijenja Zdenko Medović.

Za razliku od 2017. godine, na ovim je izborima HDZ imao još jednog koalicijskog partnera, Hrvatsku stranku umirovljenika s Olgom Muratti na čelu. Pitanje je hoće li joj biti dovoljno tek povećanje prava dubrovačkim umirovljenicima i ostanak u nadzornim odborima Hotela Gruž i UTD Raguse.

NAJAVE

Promjene u Gradskoj upravi

Nastavljamo politiku kontinuiteta. Doći će do određene reorganizacije Gradske uprave u manjem dijelu, posebno u komunalnom dijelu gdje očekujem da ćemo više biti prisutni direktno na terenu i u komunikaciji s građanima. Obilazeći gradske kotareve vidim male sitne stvari koje se brzo mogu rješavati, a koje ljudima život znače. Tu možemo i moramo biti proaktivniji – rekao je Franković. Na novinarsko pitanje znači li to da pročelnik Uršić ne radi dobro svoj posao odgovorio je:

— Ne, ne bih to rekao. Radit ćemo manji segment reorganizacije. Treba objediniti pravnu službu kao što smo napravili s odsjekom javne nabave. Želim formirati i tzv. interventni tim za rješavanje malih komunalnih problema, od javne rasvjete do srušenih skalina, a koje brzo možemo riješiti. Stvari uvijek mogu biti bolje te ćemo biti otvoreni za prijedloge naših sugrađana i vijećnika – rekao je početkom tjedna gradonačelnik.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 2. lipnja 2021.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist