Aktualno

PROGNOZA ZA 2023. GODINU Kakva će nam biti turistička sezona u Hrvatskoj

PROGNOZA ZA 2023. GODINU Kakva će nam biti turistička sezona u Hrvatskoj

Iako je još uvijek teško predvidjeti kakvi će biti turistički rezultati tijekom ljeta u našoj zemlji, sve govori da bi velikoj broj inozemnih turista ponovo mogao posjetiti Hrvatsku, unatoč inflaciji i različitim europskim gospodarskim problemima.

Hrvatska je na putu potpunog turističkog oporavka. Potvrdila je to 2022. godina u kojoj je 18,7 milijuna turista uživalo u ljepotama naše zemlje, uz čak 106 milijuna noćenja.

Taj rezultat je daleko bolji od prethodnih godina, a čini ukupno 91posto rekordne 2019. godine, nakon koje je pandemija negativno utjecala na turizam u cijelom svijetu, uključujući i Hrvatsku.

A stručnjaci su bili oprezni s prognozama uoči 2023. godine, jer Europu je pogodila visoka stopa inflacije, kao i rast cijena pa i opasnost od recesije, zbog čega se nikad ne zna kako će se ponašati zaljubljenici u putovanja. Također, tu je i rat u Ukrajini kao faktor koji se nikad ne može zanemariti, što dodatno komplicira turistička planiranja na Starom kontinentu.

No, što se više bliži špica sezone to su prognoze sve optimističnije. Čini se da bismo na ljeto ponovo mogli imati pregršt turista na ulicama hrvatskih gradova, a predviđa se da bi sezona mogla dati solidne rezultate čak i poslije kolovoza.

Dobra povezanost s Europom i brojne ljepote

Hrvatska ima nekoliko aduta koji bi ponovo mogli doći do izražaja ovog ljeta. Prvi od njih svakako je odlična povezanost, jer do naše zemlje može se komotno doći cestovnim putem iz većine zemalja istočne i zapadne Europe, dok je najveći broj zračnih linija otvoren prema našoj zemlji upravo u razdoblju od lipnja do rujna.

Jak adut su i prirodne ljepote, na koje ćete naići od Mediterana do planinskih krajeva, uz raznolikost kakvom se može pohvaliti malo europskih zemalja.

Smještajni kapaciteti također su značajno unaprijeđeni posljednjih godina. Sve je više atraktivnih luksuznih vila, kako na području Dubrovnika, tako i u drugim obalnim gradovima i mjestima, za što su danas turisti spremni izdvojiti dodatni novac, jer znaju da dobivaju perfektni smještaj u kojem će se zaista moći opustiti i uživati.

Tu su naravno i arhitektonske ljepote, kojima obiluju gradovi poput Zagreba, Pule, Šibenika, Zadra, Splita i naravno Dubrovnika, što je posebno atraktivno gostima s drugih kontinenata, za koje tradicionalni mediteranski tip gradnje predstavlja pravu atrakciju.

Uz sve to, treba reći da je sve više događanja u našim krajevima, od velikih koncerata do kulturnih

manifestacija, što je još jedan adut koji privlači domaće i inozemne turiste na hrvatsku obalu, kojoj čak ni novi toplinski val teško da može pokvariti uspješnu turističku sezonu ovog ljeta…

Pada li turistički rekord iz 2019. godine?

Nema sumnje, turistički pokazatelji u ovom trenutku pozitivni su u Hrvatskoj, no koliko će gostiju doći još je teško reći, zato što je naša zemlja jedna od onih destinacija u koju europski turisti spontano dolaze, radeći rezervacije nekoliko tjedana uoči putovanja.

Svejedno, već sad možemo reći da bi ova turistička sezona mogla biti jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj, ako je vjerovati trenutnim trendovima u svjetskom turizmu. To znači da bismo mogli prebaciti magičnu brojku od 20 milijuna gostiju, čime bi bio oboren već spomenuti rekord iz 2019. godine.

Naravno, za takav rezultat neće biti ključna samo ljetna sezona, već i turistička ponuda jednom kad prođe špica, a Hrvatska se neće moći uzdati samo u turističke perjanice poput Dubrovnika, već će i drugi gradovi morati ostvariti impresivne rezultate.

No, odlično je što nakon dvije teške turističke sezone Hrvatska drugu zaredom sanja o rušenju vlastitih rekorda, što će se svakako osjetiti na cjelokupnom domaćem gospodarstvu, u kojem upravo turizam čini važan dio BDP-a…

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist