Županija

PROFESORICA BOBAN UPOZORAVA Olako davanje osobnih podataka prvi su korak internetske prevare

Profesorica Marija Boban s Pravnog fakulteta u Splitu, predstojnica Zavoda za ekonomske, financijske i informacijske znanosti i statistiku održala je predavanje u Dubrovniku povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Inače, Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca kao podsjetnik na dan kada je u UN-u 1948. godine potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima.

Govoreći o zaštiti ljudskih prava u virtualnoj sferi s posebnim naglaskom na djecu i mlade, profesorica Boban je izdvojila brojne opasnosti ulaska u internetski svijet. Takve situacije treba prevenirati edukacijom roditelja, a škole kao odgojno-obrazovne institucije svoj bi doprinos trebale dati ukazivanjem na potencijalne opasnosti virtualnog svijeta djeci i mladima. Na izazove osim mladih često nailaze i odrasli, naglasila je profesorica Marija Boban, podsjetivši na olako i dobrovoljno davanje osobnih podataka koji nerijetko znaju biti prvi korak internetske prevare. Predavanje uz obilježavanje Dana ljudskih prava naišlo je na veliki interes okupljenih predstavnika stručnih službi osnovnih i srednjih škola, Centra za socijalnu skrb, Caritasa Dubrovačke biskupije, učeničkih domova i Dubrovačko-neretvanske županije.

Dan ljudskih prava usmjerava pozornost na Opću deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničko mjerilo postignuća za sve narode i sve države. Potpisivanjem te deklaracije po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na “život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika”. Ovogodišnji slogan Međunarodnog dana ljudskih prava je “Ljudska prava 365″ čime se daje potpora ideji da je svaki dan, Dan ljudskih prava.

Pročitajte još

Pelješkim mostom do sada prošlo više od 230 tisuća vozila

Dulist

ŽUPAN: Vatrogasci su i noćas obranili Slano od vatrene stihije. Čestitam im i zahvaljujem!

Dulist

[ŽUPAN VATROGASCIMA] Hvala za odličan posao!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija