Aktualno

Pripremite se, stižu ljetne vrućine!

Pripremite se, stižu ljetne vrućine!

Ovogodišnji travanj, klimatološki gledano, mogao bi biti jedan od najtoplijih od početka meteoroloških mjerenja, naročito u kopnenom dijelu Hrvatske.

Kako donosi Istramet, proljetne brze promjene vremena jedva uspiju nakratko sniziti temperature zraka na prosječne vrijednosti, što je ekstrem sam po sebi.

Prema aktualnom prognostičkom materijalu, donosi dalje ovaj portal, u idućih 10-ak dana Sredozemlju prijeti vrlo vruć zrak iz Afrike. Zatopljenje će biti najizraženije na Siciliji i u južnoj Italiji gdje će temperature drastično porasti iznad prosječnih vrijednosti, ponegdje i za više od 15°C!

Osjetno će zatoplit i na našem području, a zatopljenje će najizraženije biti u istočnim dijelovima zemlje te u susjednoj Srbiji. U unutrašnjosti istarskog poluotoka vrijednosti će se svakodnevno penjati do 25°C, a tople će biti i noći. Izuzev kratkotrajne destabilizacije vremena u srijedu, nove kiše nema na vidiku.

Da je pred nama tjedan pun sunca i topline, a uglavnom bez oborina, piše i portal Crometeo.

U prvih deset dana travnja, natprosječne topline nije nedostajalo pa je u većini dana najviša dnevna temperatura prelazila 20°C, a ponegdje i vrlo toplih 25°C.

– Po tko zna koji put ove godine, prošloga tjedna zabilježen je slučaj velike koncentracije saharskog pijeska i prašine diljem Hrvatske, osobito u Dalmaciji. Ako netko čeka pravu kišu, u novom je tjednu neće dočekati. Naprotiv, dani će biti popraćeni pretežno sunčanim vremenom, a temperature zraka bit će više od prosjeka za ovaj dio godine. U četvrtak su lokalni pljuskovi mogući ponegdje u unutrašnjosti zemlje – pišu iz Crometea.

Grije se i more pa su tako već ‘pale’ prve banje. Tako je u Splitu u nedjelju zmjereno 16, u Dubrovniku i Hvaru 17, a do kraja tjedna temperature mora porast će posvuda još stupanj do dva.

Kakvo nas vrijeme očekuje u danima pred nama pročitajte ovdje.

Pročitajte još

STRANI MEDIJI PIŠU Plenković jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije?

Dulist

U korizmenoj akciji ‘Dodaj u košaricu’ prikupljeno 2780 proizvoda

Dulist

Građani nezadovoljni štandom u Gradu, Franković: ‘I ja sam se u najmanju ruku zgrozio’

Dulist