Kultura

Preminuo priznati redatelj Tomaž Pandur

Preminuo priznati redatelj Tomaž Pandur

Tijekom probe predstave ‘Kralj Lear’ Makedonskog narodnog teatra od srčanog udara preminio je istaknuti slovenski i europski redatelj Tomaž Pandur, Dubrovčanima poznat po istaknutoj predstavi ‘Medeja’, izvedenoj na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Pandur je rođen 1963. a režiju je diplomirao u Ljubljani 1989. Bio je izuzetno plodan redatelj, čije djelo se temeljilo na adaptacijama dramskih klasika kojima je pristupao na vizualno izrazito originalan način. Među njegovim najpoznatijim predstavama ističu se ‘Faust’, ‘Tesla Electric Co.’, ‘Hamlet’, ‘Medeja’… pišu nacionalni mediji.

Bio je i ravnatelj drame u Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru, gdje su tijekom njegova mandata režirali, među ostalima, Paolo Magelli, Janusz Kica, Eduard Miller i Damir Zlatar Frey. Posljednjih godina Pandur živi u Madridu, gdje je djelovao u sklopu vlastite privatne kazališne skupine ‘Pandur Theaters’.

Pandur je, osim Medeje, bio poznat i po umjetničkom vodstvu turneje popularne Severine, u sklopu koje je nastupila i za ulazak Hrvatske u EU na Stradunu 1. srpnja 2013. godine.

Svakako, Pandur je bio jedan od najzanimljivijih i najnagrađivanijih europskih kazališnih redatelja s autorski prepoznatljivim rukopisom.

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist