Koronavirus u Hrvatskoj

PREDSTOJNIK UREDA PREMIJERA Ako sadašnja krivulja ne bi išla na dolje, u idućim danima razmotrit će se dodatne mjere

PREDSTOJNIK UREDA PREMIJERA Ako sadašnja krivulja ne bi išla na dolje, u idućim danima razmotrit će se dodatne mjere

Došli smo do stabilizacije broja zaraženih i preminulih. Sad smo tu i utvrđeno je kako taj broj stagnira i da je važno vidjeti što je potrebno napraviti kako ne bismo ostali na ovim visokim brojevima – rekao je u izjavi medijima predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić. Naime, premijer Andrej Plenković održao je ove nedjelje sastanak s predstavnicima Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske oko aktualne epidemiološke situacije u Hrvatskoj.
Frka Petešić je naglasio, donosi RTL, kako treba povećati fizičku distancu, smanjiti broj kontakata i prozračivati prostorije.
– To je ono što je glavna razlika ljetnog i zimskog razdoblja, što smo ljeti više provjetravali prostorije – istaknuo je.
Odbacio je mogućnost lockdowna dodavši da Stožer razmatra i analizira, kako ne bi donio pretjerane mjere koje neće biti dovoljno učinkovite.
-Broj ljudi koje jedna osoba zarazi iznosi 1,04, a kad bi bio 1 značilo bi da broj zaraženih uopće ne raste. Trebalo bi spustiti na 0,9, tako će se broj zaraženih smanjiti. Glavni način kako to napraviti je osobno ponašanje – naglasio je Frka Petešić.Istaknuo je kako se aerosol koncentrira u zatvorenim prostorima. Jedna zaražena osoba u zatvorenom prostoru može zaraziti sve oko sebe.
-Ako sadašnja krivulja ne bi išla na dolje, u idućim danima razmotrit će se sve dodatne mjere, a da se ne uvodi lockdown – najavio je te istaknuo kako su privatna okupljanja najveći izvori zaraze i to je ono što treba smanjiti.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist