Kultura

‘OTOCI UTOPIJE’ Izložba koja propituje na koji način bi društvo trebalo izgledati i funkcionirati

'OTOCI UTOPIJE' Izložba koja propituje na koji način bi društvo trebalo izgledati i funkcionirati

Izložba Marka Markovića OTOCI UTOPIJE otvara se ovaj petak, 7. listopada u 19 sati u Art radionici Lazareti (lađa x).

Marko Marković, umjetnički istraživač s interesom ka samoorganiziranim društvima koja koriste izvedbene umjetnosti kao strategije komunikacije prema javnom prostoru. Njegov rad istražuje performativnost kroz body art, happening, intervencije i akcije u javnom prostoru te društvene eksperimente kojima propituje poimanje identiteta.

Marković je diplomirao na odjelu slikarstva na Umjetničkoj Akademiji u Splitu i magistrirao na odjelu umjetnosti i znanosti Sveučilišta Primjenjene Umjetnosti u Beču.

Tijekom umjetničke karijere izlagao je u Anthology Film Archives u New Yorku, ISCP-ju u New Yorku, The Kitchen u New Yorku, La Esmeraldi u Mexico Cityju, Biennale de Mediterranean u Solunu , Art Rotterdam, Künstlerhaus u Beču, Biennale of Contemporary Art u Moskvi, Prag Biennale i La Biennale u Veneciji.
Socijalne, ekonomske i egzistencijalne teme te pogled na poziciju umjetnika kao takvog i na njegovu ulogu u društvu, provlače se u pozadini niza radova Marka Markovića. Često je polazište u njegovim radovima revolt, etički stav umjetnika, i želja za društvenom promjenom.

„Otoci utopije“ rezultat su desetogodišnjeg istraživačkog rada o samo-organiziranim društvima s fokusom na autonomne modele samoupravljanja lokalnih i internacionalnih zajednica, komuna, aktivističkih pokreta i umjetničkih organizacija. Ovaj svojevrsni pregled samo-organiziranih društava osim što se bavi ne-hijerarhijskim društvenim modelima, prezentira performativne akcije odrđenih kolektiva kao djelovanja i komunikacije u javnom prostoru, te se bavi strateškim modelima suživota u navedenim društvima, od kojih svako ima viziju na koji način bi društvo trebalo izgledat i funkcionirati, te shodno tome stvara takozvane „Otoke utopije“.

„Otoci utopije“ ne odnose se samo na stvarne životne prostore, na različitim lokalitetima i pod različitim geo-političkim utjecajima, nego i na imaginarne prostore razmišljanja o budućim ekologijama.

Na otvaranju izložbe u Art radionici Lazareti publika će imati priliku vidjeti selekciju kratkih filmova i videa o samo-organiziranim društvima iz Ukrajine, Mexica, Austrije i Hrvatske koja Marković prati i stvara u svom istraživačkom rad. Imat ćemo priliku vidjeti i premijeru zadnje ekspedicije u potrazi za Otokom utopije koja se događala na ljeto 2022. u prisustvu poznatih hrvatskih performera i internacionalnih istraživača u sklopu Almissa Open Art Festivala u Omišu gdje je Marković polemizirao važnost prirodnih resursa u službi samo-održive energije.

Izložba umjetnika Marka Markovića „Otoci utopije“ u Art radionici Lazareti ostaje otvorena do 21. listopada 2022., a može se pogledati svaki radni dan (pon-pet) od 12 do 19 sati ili u drugim terminima prema dogovoru.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist