Kultura

Predstavljena knjiga o Hrvatima u Argentini

Hrvati u Argentini

Hrvatska matica iseljenika Dubrovnik predstavila je knjigu Carmen Vrljičak ‘Hrvati u Argentini’.

Knjiga “Hrvati u Argentini” Carmen Vrljičak (Verlichak) uz pomoć povijesnih izvora i svjedočanstava prikazuje kako i zašto su se Hrvati doseljavali u Argentinu, kako su tamo živjeli, kojim su se poslovima bavili, a govori i o sudbinama ljudi nakon Drugog svjetskoga rata.

Knjiga donosi i pregled hrvatskih prezimena u toj zemlji, koje je 2009. samo u Buenos Airesu, prema podacima iz knjige, nosilo 45 tisuća osoba, a u istoimenoj provinciji njih oko 130 tisuća.

Carmen Vrljičak rođena je u Madridu kao dijete hrvatskih roditelja, a zavičajno je vezana uz Krivodol te dio vremena provodi u Hrvatskoj. Školovala se u Buenos Airesu, gdje je diplomirala književnost i jezikoslovlje te magistrirala na radu o Thomasu Mannu. Bila je sveučilišna profesorica latinskoga jezika, suvremene kulture i španjolske književnosti, bavi se novinarstvom, a kao novinarka surađuje s dnevnikom “La Nacion”. Autorica je desetak knjiga, a dobitnica je nagrade Academie koju je joj je dodijelio Instituto Museo General Belgrano.

 

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist