Kultura

ČABULJA Dokumentarni film koji progovara o stradanju, ratu i potrazi

Čabulja

Dokumentarni film “Čabulja” koji progovara o stradanju, ratu, potrazi i ljubavi prema obitelji premijerno će biti prikazan 21. veljače u 18 sati u kinu Sloboda.

U manje od 30 minuta filma, opisan je tragičan događaj iz ratne 1943. iz nama nedalekih hercegovačkih planina. Potpuno zaboravljen slučaj, izuzev za užu obitelj, ponovno je oživio i razvio se u dirljivu i dojmljivu priču.

Dokumentarni film “Čabulja” rezultat je rada članova Udruge AVCD, Maria Raguža i Mara Bošnjaka, a ideja za film rodila se nakon kontakta s obitelji nestalog pilota Stjepana Schwemmleina. Videći da obitelj traži svoga člana punih 66 godina Mario Raguž odlučio je pomoći obitelji u rasvjetljavanju događaja koji je zauvijek promijenio njihov život. Posvetio se radu u arhivima i na internetu kako bi prikupio što je više moguće materijala, a najvažnije je bilo utvrditi mjesto pada letjelice.

Nakon prikupljanja potrebnih podataka Raguž je o svim svojim saznanjima obavijestio obitelj poginulog pilota Stjepana Schwemmleina nakon čega kreće rekonstrukcija tragičnog događaja.
Dana 9. listopada 2009. godine, samo jedan dan prije 66.-e obljetnice Stjepanove smrti obavljen je uspon na Čabulju, a svi dokazi pronađeni tijekom pretrage potvrdili su kako je to doista mjesto na kojemu je prije 66 godina nestao njihov otac i djed.

Pročitajte još

KNJIŽEVNI SUSRET Nikolina Bošnjak predstavlja eko slikovnice o Tigijima

Dulist

NOVA PREMIJERA U TEATRU Pandur: Kazalište je oaza gdje se može reći istina o svijetu u kojem živimo

Dulist

VEČERAS U LAZARETIMA Lerova premijera ‘Toliko o pticama’

Dulist