Zanimljivosti

Predstavljena knjiga Josipa Jurčevića

Predstavljena knjiga Josipa Jurčevića

Povodom Europskog Spomendana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima večeras je u dvorani Pape Ivana Pavla II, predstavljena knjiga Josipa Jurčevića "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina".

Na predstavljanju knjige nazočili su, uz autora, dubrovački biskup Mate Uzinić, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva dr. sc. Zvonimir Šeparović i predsjednik Udruge Hrvatski domobran, koja je organizator događaja, Željko Kulišić.

– Ovo je važan dan, dan koji je ustanovljen na temelju sjećanja na potpis dvaju totalitarnih sustava, komunističkog i nacionalsocijalističkog o nenapadanju 1939. godine. Svi su totalitarni režimi isti jer iza sebe ostavljaju nevine žrtve, a one nisu opredjeljene, one su jednostavno žrtve. Upravo zbog toga sam uputio dopis svim provincijalima u našoj županiji, da održimo sastanak uoči Svih Svetih, kako bi izdvojili svećenike, redovnike, laike koji su bili primjer autentičnog života i mučeništva, kako bi pokrenuli causu –  istaknuo je biskup Uzinić naglasivši kako žrtvama to dugujemo zbog njih samih, njihovih obitelji, onih koji su počinili zločine kako bi krenuli putem obraćenja, te kako bi napokon okončali Drugi svjetski rat u Hrvatskoj.

– Još uvijek se dijelimo na sinove i kćeri partizana i ustaša. Ne možemo graditi budućnost i učiniti je ljepšom ako na temelju stvarnih podataka i činjenica se ne suočimo i ne oprostimo jer bez oprosta nema koraka naprijed – naglasio je biskup.

Zvonimir Šeparović naglasio je kako je Josip Jurčević u svojoj knjizi iznio podatak kako na teritoriju bivših jugoslavenskih država ima 1517 stratišta i grobišta među kojima je su i Daksa i Jazovka.

– Od toga 56 posto bilo ih je u Hrvatskoj, a 6 posto u BIH-a. 30 posto stradalih u jamama bili su vojnici, a ostatali su bili civili – naglasio je dodavši:

– Zločin je bio dio sustava, ubijalo se nasumce, unaprijed isplanirano, a u tim grobištima umrlo je puno ljudi – istaknuo je Šeparović. Naglasio je i kako je Hrvatska „slabo reagirala i nedovoljno učinila u europskom pokušaju da se istraži istina o tome što se dogodilo“. 

– Na jami na Korčuli, gdje smo pokopali trojicu mladića, među kojima je bio i moj brat, pristupio mi je sin ubojnice, pružio mi ruku i izrazio sućut. To je dobar put – zaključio je Šeparović.

Autor knjige Josip Jurčević istaknuo je kako u knjizi „Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina" donosi popis od oko 1700 prikrivenih masovnih stratišta i grobišta u bivšim jugoslavenskim državama.

– Ova moja knjiga donosi popis preko 1700 tih stratišta, pa i 170 grobišta u Hrvatskoj. Navode se lokaliteti, općine, županije, tko su počinitelji, žrtve i što se događalo – objasnio je.

– No to nije konačan broj. Kao i u Hrvatskoj, i u Europi otkrivanje jama je mučan i težak proces. U Hrvatskoj kad o tome objavite knjige, članke, kao ja, o tome se ništa ne zna. U 22 godine pluralne demokracije, nismo se suočili s tim strašnim zločinima. Većina žrtva pobijena je bez evidencije. Jedini totalitarni režim koji je iza sebe ostavljao prikrivena stratišta bio je komunizam. Danas se u Hrvatskoj istina ubija metodom prešućivanja, banaliziranja, a još nismo ni počeli sa suočavanjem –  naglasio je Jurčević.

Predsjednik Udruge Hrvatski domobran Željko Kulišić govorio je o neistraženim partizanskim zločinima počinjenima nakon Drugog svjetskog rata kada je na otočiću Jakljan likvidirano 102 zarobljena mornara i vojnika, za koji nitko nikad nije odgovarao.

– Riječ je o njemačkim i hrvatskim mornarima i Konavljanima koji su zarobljeni u svibnju 1945. u Istri. Njih 102 dovedeni su na Jakljan i ubijeni. Uputili smo zahtjev Uredu za otkrivanje i obilježavanje stratišta za pomoć u identifikaciji tih žrtava. No sve je stalo, dolaskom na vlast nove Vlade, taj je neovisni ured podvrgnut politici, ministru branitelja i postao je produžena ruka predsjednika Josipovića– zaključio je Kulišić.

Povodom Europskog Spomendana sjećanja  na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima Upravni odbor udruge Hrvatski domobran dodijelio je večeras prigodne Plakete i Značke "Hrvatski domobran" trojici uglednih sugrađana zbog njihova doprinosa u otkrivanju i obilježavanju mjesta komunističkih zločina. Plakete i značke dobili su Augustin Franić, Joško Radica i Nevenko Bilobrk.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist