Zanimljivosti

Kajacima od Krka do Dubrovnika za djecu heroje

Ekipa Prave doze ustrajnosti, koja se 05. kolovoza uputila kajacima iz Baške prema Dubrovniku, uplovila je ovog petka u Porat.

Preveslavanje Jadrana organizirano je drugi put, a sve s ciljem prikupljanja 150 tisuća kuna za organizaciju rehabilitacijskog kampa u Fužinama i kupnju kajaka radi uvođenja veslanja u rehabilitacijske programe namijenjene djeci koja su liječena od malignih bolesti.

U akciji je sudjelovao i mladi Ivan Tankosić, koji je i sam prošao kroz rehabilitacijske programe nakon liječenja od tumora bubrega. Danas kada je u punoj snazi Ivan želi pomoći djeci koja prolaze kroz teško iskustvo borbe protiv raka i dugotrajnog oporavka kroz koje je i sam prošao.
Na pitanje o čemu je razmišljao dok je veslao Ivan odgovara:

– Najviše sam razmišljao o tome kako sam se liječio i o onima koji se sad trenutno liječe. Htio sam svima dati jasnu potporu da moraju hrabro prolaziti tu svoju bitku i da nikad, ni u jednom trenutku ne smiju odustajati. Samo hrabro naprijed i sve se može – rekao je Ivan.  

Ivana Stojčević, voditeljica medicinskog odjela Alvogena, istaknula je kako je akcija veslanja 500 kilometara od Baške na Krku do Dubrovnika osmišljena zbog simbolike između preveslavanja Jadrana i puta koji osoba prolazi od bolesti prema zdravlju.

Zoran Cipek, predsjednik Udruge Krijesnica, podsjetio je kako svaki drugi dan u Hrvatskoj jedno dijete oboli od maligne bolesti.
Značaj ove akcije tim je veći što u Hrvatskoj ne postoje od države organizirani i osmišljeni rehabilitacijski programi za djecu koja završe liječenje.

– Zahvaljujući našim liječnicima i medicinskim sestrama 70 posto oboljele djece bit će izliječeno. Sve je moguće, a nadamo se kako i ova akcija šalje snažnu potuku upravo toj djeci u bolnicama da ako Ivan, koji je prebolio malignu bolest, mogao preveslati Jadran u 500 km sigurno će moći i oni. Navijamo za njih – zaključio je Cipek.

Kako navode organizatori akcije, udruge Krijesnica i Apel, te Alvogen, iako je ovogodišnja Prava doza ustrajnosti posvećena djeci herojima koji su pobijedila rak, u njihovim su srcima i oni čija borba nije završila onako kako su željeli.

– Divimo se svima koji su se borili za svaki novi dan bez obzira na ishod borbe – zaključuju organizatori, navodeći kako  je do sad prikupljeno 66.642,90 kuna te ovim putem pozivaju građane da se priključe akciji uplatom donacija na račun 2484008-1500160917 ili pozivom na humanitarni telefon 060/800-555 (cijena poziva: 3,75 kn – fiksni; 5,05 kn mobitel, operater: IT Jedan d.o.o., MBS: 080523095, podrška korisnicima: 062700700).

Na dočeku veslača u Porat pristigli su i članovi dubrovačke udruge Zajedno do zdravlja na čelu s Robertom Machiedom, te su tom prilikom darivali veslače, sudionike ovogodišnje akcije.

Pročitajte još

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

BOLJE OD BILO KOJEG SHOWA Kreće nova sezona Kluba mladih znanstvenika

Dulist

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija