Kultura

Predstavljena knjiga ‘Iz povijesti dubrovačkog ugostiteljstva’ Lukše Lucianovića

Predstavljena knjiga 'Iz povijesti dubrovačkog ugostiteljstva' Lukše Lucianovića

U prepunoj Sponzi u subotu je održano predstavljanje knjige ‘Iz povijesti dubrovačkog ugostiteljstva’ autora Lukše Lucianovića.

Trinaesta je ovo knjiga koju je Lucianović napisao o povijesti dubrovačkog turizma, a u kojoj se nalaze zanimljive informacije od ugostiteljskim objektima u Dubrovniku – od prvih kafana, gostionica i krčmi u Dubrovačkoj Republici pa do današnjih modernih restorana kafana, slastičarnica, modernih barova i drugih sličnih ugostiteljskih objekata.

– Moram priznati kako mi je ovo bila najteža, vjerojatno zbog toga jer je – trinaesta. Period koji je praćen, to je negdje 400 odnosno 500 godina, možete onda zamisliti koliko je bilo kavana, restorana, betula… Koje su se otvarale, zatvarale. Zbog toga je bilo teško popuniti ovakvu knjigu, relativno veliku, ali ipak malu kad bi se to trebalo sve spomenuti – rekao je Lucianović te naglasio zašto u nazivu knjige stoji ‘Iz povijesti’.

– U knjizi ’Povijest dubrovačkog hotelijerstva’ spomenuo sam 99,99 posto svih smještajnih objekata. Ovdje ipak ima puno betula koje bi se trebalo spomenuti i zato se naziva ‘Iz povijesti’ kako bi drugi u budućnosti mogli dodavati – naglasio je Lucianović te se zahvalio svima koji su sudjelovali u stvaranju ove knjige.

Lucianović je također u svom govoru najavio kako će se krajem listopada, zajedno sa svojim društvom dubrovačkih turističkih djelatnika u sklopu programa ‘Oni su stvarali dubrovački turizam’, prisjetiti Miha Paskojevića, direktora hotela Argentina.

Na predstavljanju knjige sudjelovali su i predsjednica ceha ugostitelja Nikolina Farčić, priznati ugostitelj te jedan od osnivača DIU Libertas Milan Perić te gastronomski stručnjak i dugogodišnji predavač u Turističkoj i ugostiteljskoj školi u Dubrovniku Josip Žuvela.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist