Aktualno

PREDSJEDNIČKI IZBORI Ovako mora izgledati biračko mjesto

PREDSJEDNIČKI IZBORI Ovako mora izgledati biračko mjesto

U nedjelju, 5. siječnja održava se drugi krug predsjedničkih izbora. Prema podacima Ministarstva uprave ukupno je 3.860.087 birača upisano u popis birača. S prebivalištem u Republici Hrvatskoj po općinama i gradovima je 3.681.139 birača. Od tog broja 14.635 je prethodno registriranih birača. Aktivno je registrirano 178.948 birača bez prebivališta u Republici Hrvatskoj.
Birač svoje pravo ostvaruje od 7 do 19 sati na biračkom mjestu određeno prema njegovom prebivalištu. Iako se biračko mjesto zatvara 19 sati, biračima koji su se zatekli na biračkom mjestu u 19 sati, mora se omogućiti glasovanje.

Važno je napomenuti i kakvo mora biti biračko mjesto.
Prema uputama Državnog izbornog povjerenstva, u prostorijama u kojima će se glasovati na izborima za predsjednika Republike Hrvatske (biračko mjesto) mogu se isticati samo državni simboli kao što su grb Republike Hrvatske, zastava Republike Hrvatske te obilježja županija, gradova odnosno općina u skladu s njihovim statutima.
Ispred biračkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini zabranjuje se svaka izborna promidžba te nije dopušteno na bilo koji način navoditi birače kako glasovati (dijeljenjem promidžbenih letaka, isticanjem plakata, održavanjem promidžbenih skupova i govora, davanjem intervjua odnosno izjava i si.). Članovi biračkog odbora provjerit će je li sav promidžbeni materijal vezan uz izbornu promidžbu uklonjen s biračkog mjesta i iz njegove neposredne blizine (u krugu od oko 50 metara). Ako promidžbeni materijal nije uklonjen s biračkog mjesta i iz njegove neposredne blizine, članovi biračkog odbora će isti ukloniti. Biračko mjesto mora se urediti i opremiti tako da se osigura tajnost glasovanja paravanima ili sličnim sredstvima tako da nitko u prostoriji ne može vidjeti kako je birač popunio glasački listić. Birački odbor dužan je, neposredno prije otvaranja biračkog mjesta, na biračkom mjestu vidljivo istaknuti oglas s listom kandidata za predsjednika Republike Hrvatske. Članovi biračkog odbora dužni su na prednju stranu glasačke kutije istaknuti glasački listić.
Također, birački odbor mora pomiješati glasačke listiće tako da nisu složeni po serijskim brojevima i lepezasto ih postaviti na stol tako da se ne vidi serijski broj glasačkog listića.

Sve što vas zanima o predsjedničkim izborima možete pročitati na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist