Aktualno

RETROSPEKTIVA 2019. (1) Tragedija u Platu još bez odgovora

RETROSPEKTIVA 2019. (1) Tragedija u Platu još bez odgovora

Cijelu godinu obitelji stradalih zaposlenika Hidroelektrane Dubrovnik u Platu čekaju odgovore na pitanja kako su živote u ovoj velikoj tragediji izgubili njihovi najmiliji. Naime, 10. siječnja 2019. godine u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu živote su izgubili Mato Maškarić, Ivica Zvrko i Davor Pozniak.

Dan je to koji će ostati zapamćen po tragediji koja je potresla Dubrovnik i okolicu. U ranim jutarnjim satima tog četvrtka buknuo je požar u Hidroelektrani u Platu. Sve žurne službe izašle su na teren, no nitko nije slutio razmjere tragedije. Četverodnevna opsežna potraga završila je nakon što je u cijevi Hidrolektrane Dubrovnik u Platu pronađeno tijelo stradalog trećeg radnika. Od tada je trebalo proći pet mjeseci do nekih konkretniji poteza, odnosno tek do rješenja o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana.

Rješenje o provođenju istrage Među njima su i član Uprave HEP-a Nikola Rukavina te bivši šef HEP Proizvodnje Željko Starman, ali i osobe koje su sudjelovale u projektu sanacije He Dubrovnik. Rukavini i Starmanu bio je određen i jednomjesečni istražni zatvor, no vrlo brzo su pušteni na slobodu. Inače, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je 13. lipnja 2019. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1953., 1970., 1956., 1975. i 1947.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili po jedno kazneno teško djelo protiv opće sigurnosti i u vezi s kaznenim djelom opasnog izvođenja građevinskih radova. Prema priopćenju DORH-a, osnovano se sumnja da su prvookrivljenik u svojstvu direktora pogona, a drugookrivljenik i trećeokrivljenik u svojstvu direktora jednog trgovačkog društva, od prosinca 2016. do 29. prosinca 2017. u Dubrovniku i Zagrebu ugovarali obnove (rekonstrukcije) i izvođenje radova na obnovi (rekonstrukciji) pogona trgovačkog društva u mjestu Plat i tome pristupili protivno odredbama Zakona o gradnji i obvezi ishođenja građevinske dozvole, i tako mogućnosti javnopravnih tijela za ocjenu uvjeta i mjera zaštite od požara, prijave radova, kao i bez osiguranja ovlaštenog stručnog nadzora gradnje, zbog čega su tijekom 2017. godine radovi izvedeni protivno odredbama propisa koji određuju mjere opće zaštite od požara i zaštite od požara elektroenergetskih postrojenja i uređaja, po četvrtookrivljeniku i petookrivljeniku kao odgovornim osobama izvođača radova. Uslijed svega navedenog se požar, nastao u kabelskoj vertikali pogona, putem lakozapaljivih i gorivih materijala koji se nisu smjeli ugraditi, proširio i zahvatio područje strojarnice pogona. Trojica zaposlenika su, u nemogućnosti bijega, smrtno stradala uslijed trovanja ugljičnim monoksidom i utapljanjem u odvodnom kanalu, dok su sedmorica zaposlenika doživjela posljedice utjecaja ugljičnog monoksida i akutne reakcije na stres, a u pogonu je nastupila značajna šteta. Još u svibnju ove godine, prije pokretanja istrage, roditelji stradalog Davora Pozniaka, Božena i Maro, primili su nas u svoj dom i iznijeli sve ono što ih je tada tištilo.

‘Mog djeteta nema’
-O tragediji mi je jako bolno govoriti. Mog djeteta nema, stradao je na radnom mjestu, izvršavajući radne zadatke koje mu je netko zadao. Nije poginuo na cesti za volanom, ni u moru roneći. Nije umro prirodnom smrću, već na radnom mjestu i za to trebaju odgovorni odgovarati. Za mene je drugo sve nebitno i nevažno. Evidentno je da se dogodila gomila grešaka i propusta, da se ni u kom slučaju ovakvo što nije smjelo dogoditi – rekla nam je tada Božena Pozniak te dodala kako neće govoriti o ‘silnim propustima, revitalizaciji agregata, građevinskim i uporabnim dozvolama, radnicima koji su bili zaduženi za ishođenje istih, započetim, a nedovršenim projektima, utrošenim milijunima, tvrtkama koje su i kako radile na tim poslovima, o nadzoru i nadzornim inženjerima, stropu i rušenju zidova, kvalifikacijama i sposobnostima, odnosno nesposobnostima ‘stručnih osoba’, o zapošljavanju’ jer su o tome, naglasila nam je tada Pozniak, svoje iskaze dali oni koji su u to bolje upućeni.

Približava se prva tužna godišnjica, a sve je još uvijek na istrazi.

 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist