Zanimljivosti

Predavanje i radionica: Simulacija rada Europskog parlamenta

Predavanje i radionica: Simulacija rada Europskog parlamenta

Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai kao nositelj projekta Centar za mlade Dubrovnik organizira predavanje i radionicu Simulacija rada EU parlamenta. Ovo zanimljivo događanje će se organizirati u prostorijama Centra za mlade Dubrovnik na adresi Obala Pape Ivana Pavla II 44a, u petak 14. listopada od 10 do 14 sati.

Predavanje i radionicu će voditi politolog Ivan Matić, a glavni cilj predavanja je omogućiti polaznicima dekodiranje mora informacija skrivenih iza kodificirane europske terminologije koja se koristi u zakonodavnom procesu. Polaznici će se upoznati s osnovnom terminologijom, akterima i procedurama, a naročito s funkcioniranjem Europskog parlamenta što će posebno poslužiti kao uvod u radionički dio rada.

Nakon predavanja će slijediti interaktivna radionica. Ista je koncipirana kao vođena simulacija s pripremljenim scenarijem, tijekom koje voditelj radionice balansira između uloge predavača te predsjedavajuće osobe/facilitatora sastanka. Radionica će detaljno simulirati proces donošenja odluke u Europskom parlamentu od trenutka zaprimanja prijedloga od strane Komisije, preko pregovora unutar političkih grupacija i parlamentarnih odbora, usuglašavanja stavova s Vijećem, pa do plenarnog izglasavanja zakonodavnog akta. Koristeći stvarni zakonodavni primjer, polaznike će se provesti kroz formalni i neformalni dio procesa, upoznati s terminologijom i ključnim akterima procesa, predstaviti funkcioniranje odbora Europskog parlamenta te ih naučiti gdje i kako pratiti radne dokumente i finalne zakonodavne akte. Glavni cilj radionice je teoretska znanja nadograditi praktičnim, te na stvarnom primjeru naučiti polaznike čitati i retke i između njih.

Udruga Bonsai poziva sve zainteresirane da se prijave na ovaj događaj najkasnije do 13.10.2022 ispunjavanjem prijavnice koja je dostupna na sljedećoj poveznici:
https://forms.gle/awv97TPn3jERaCTK8

Projekt “Centar za mlade Dubrovnik” se provodi u partnerstvu s Gradom Dubrovnikom, udrugom Maro i Baro, udrugom UR Institut i Zajednicom tehničke kulture grada Dubrovnika, a financiran je od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist