Koronavirus u Hrvatskoj

POVRATAK U NORMALNO ILI NOVO-NORMALNO? Bakićeva povijest pandemije u Hrvatskoj – u iščekivanju 4. vala

POVRATAK U NORMALNO ILI NOVO-NORMALNO? Bakićeva povijest pandemije u Hrvatskoj - u iščekivanju 4. vala

Matematičar i inovator Nenad Bakić napravio je analizu povijesti pandemije u Hrvatskoj – u iščekivanju 4. vala. Ističe uvodno kako je epidemija u Hrvatskoj splasnula, skoro sve epidemiološke mjere su ukinute, Hrvatska je došla na zelene liste prema najstrožim kriterijima, te je turistička sezona počela bolje nego prošle godine.
No, pitanja koja postavlja su: Hoće li se i ove godine sezona naprasno prekinuti? Hoćemo li u jesen nastaviti s epidemiološkim mjerama i medijskim ratom znanstvenika? Drugim riječima: vraćamo se li na jesen u potpuno normalno ili nastavljamo s novo-normalnim?
-Trenutno, jedina vidljiva prijetnja je indijska (delta) varijanta [i], i tu imamo tri nepoznanice: sam mogući razvoj epidemije, reakcija naše Vlade (Stožera) na eventualni porast epidemije i reakcija drugih država (prvenstveno naših turističkih tržišta) na moguće širenje epidemije kod nas i kod njih. Da bismo ih mogli procijeniti, najprije trebamo razumjeti sadašnju situaciju – kako što se tiče epidemije, tako i što se tiče epidemioloških mjera, odnosno odgovora Vlade u dosadašnjem tijeku epidemije – naveo je Bakić.
Potom je krenuo u opširnu analizu počevši od razdoblja prije pojave pandemije, te se osvrnuo na to kako je u Hrvatskoj tekao prvi, drugi i treći val. Svoju analizu zaključuje s poglavljem ‘U iščekivanju četvrtog vala’, te navodi kako dolaskom jeseni i smanjenjem pozitivnog sezonalnog utjecaja nastaje velika mogućnost za njegovo razvijanje.
– Do onda bi već ukupna imunost trebala biti takva da on ima vrlo ograničen doseg, niti blizu kao drugi val, ali ova epidemija je svakoga iznenadila više puta (i nitko nije bio uvijek u pravu), te će glavne nepoznanice biti ne oko dosega vala (pogotovo ako se pokaže da je smrtnost od delte manja nego od prethodnih varijanti, te ako se prekine poveznica između zaraza i smrti jer smo cijepili sve starije), nego oko epidemioloških reakcija – istaknuo je među ostalim.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist