Koronavirus u Hrvatskoj

POTPUNI POTOP ‘CARNIVALA’ Tvrtka koja zapošljava brojne Hrvate gubi milijarde

POTPUNI POTOP 'CARNIVALA' Tvrtka koja zapošljava brojne Hrvate gubi milijarde

Jedna od najvećih svjetskih tvrtki za organizaciju krstarenja Carnival izgubila je u zadnja tri mjeseca 4,4 milijarde dolara nakon što je sektor putovanja kruzerima doživio potpuni potop uslijed pandemije koronavirusa. Britansko-američka kompanija, na čijim kruzerima rade brojni Hrvati, a brodogradilište Brodosplit, među ostalima, izrađuje dijelove za njihove brodove, sada planira prodati šest svojih kruzera kako bi zadržali glavu iznad vode. Svaki od kruzera, a ukupno ih imaju stotinjak, procjenjuje se, stoji između 500 milijuna dolara i milijardu, piše Novac.hr.

Tom bi prodajom, prema svemu sudeći, vratili izgubljene milijarde jer su im prihodi pali na 700 milijuna dolara. Dovoljno govori podatak da su lani u ovo vrijeme ostvarili 4,8 milijardi dolara prihoda. Iz Carnivala su za The Guardian rekli da ne mogu predvidjeti kada će se nastaviti normalno poslovanje. Međutim, “očekuju da će se krstarenje nastaviti nakon suradnje s Vladama i zdravstvenim sustavima”.

Zabrinjava, ipak, njihova ranija izjava da se sektor krstarenja možda nikad neće potpuno oporaviti.

Naime, uz to što su nove rezervacije presušile, operator krstarenja suočen je s brojnim tužbama putnika koji su se na njihovim kruzerima zarazili koronavirusom. Tako su putnici kruzera Diamond Princessa ostali mjesec dana u svojim kabinama uz obalu Japana, a drugi kruzer Ruby Princess identificiran je kao glavni uvoznik Covida 19 u Australiju. Osim toga, mnogi brodovi s posadom još uvijek su na pučini i ne mogu pristati zbog ograničenja većine zemalja. Prema njihovim riječima, 21.000 zaposlenika još uvijek na svojim brodovima, otprilike četvrtina posade, ali očekuje se da će se većina njih vratiti kući do kraja lipnja.

Podsjetimo, na njihovom kruzeru “Carnival Magic” ostalo je zarobljeno i šest hrvatskih pomoraca koji su krajem svibnja nakon nekoliko mjeseci plutanja doplovili u dubrovačku luku Gruž gdje su spašeni sa 760 članova posade. Prema riječima sindikata pomoraca Hrvatske, 28. lipnja u Gruž bi trebao uploviti i Carnival Brezze na kojem bi trebalo biti više od stotinu hrvatskih pomoraca.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist