Županija

POTPORE ZA RURALNI RAZVOJ dRural i DUNEA pozivaju na prijave

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA sudjelovali su na sastanku konzorcija projekta dRural u španjolskom gradu Badajoz, zajedno s partnerima iz triju europskih ruralnih regija – Extremadura Španjolska, Jämtland Härjedalen Švedska i regija Gelderland Nizozemska.

Osim o trenutačno otvorenim pozivima za jednostavne i složene usluge, na sastanku se raspravljalo o daljnjoj provedbi projekta, modelima poslovanja, održivosti projekta, operativnim planovima i razvijanju komunikacije među partnerima.

Dubrovačko-neretvanska županija, predstavlja jedno od četiri pilot područja projekta te će se u okviru dRural-a razviti digitalna čekaonica u Domu zdravlja Metković i virtualna tržnica za dolinu Neretve. Uz navedeno, unaprijedit će se i sustav praćenja i analiziranja kretanja ljudi u frekventnim turističkim područjima koristeći postojeću Wi-Fi infrastrukturu i sustave. Sve navedeno pridonosi i glavnom cilju projekta – stvaranje jednog ‘mrežnog’ tržišta koje će žiteljima ruralnih sredina ponuditi raznovrsne usluge, od zdravstva, dostupnosti lokalne uprave, do stručne pomoći.

Podsjetimo, u tijeku su prijave na otvorene pozive za dodjelu potpore kojim se poduzetnicima nudi prilika da postanu pokretač ruralnog područja upravo u sklopu provedbe EUprojekta dRural. Pozivima će se financirati te osigurati podrška za poticanje inovacija te razvoj ruralnih područja u vrijednosti od 5000,00 do 50.000,00 eura. Pozivi su otvoreni do 15. siječnja 2023. godine.

Jednostavne usluge namijenjene su obrtnicima te mikro, malim i srednjim poduzetnicima, kojim je na ovaj način omogućeno da ponude svoje usluge/ proizvode na dRural tržištu usluga, a detalji otvorenog poziva dostupni su na službenoj projektnoj stranici.

Projekt provodi Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Regionalnom agencijom DUNEA, a uključeni su i Grad Metković, Dom zdravlja Metković, Tehnologijsko-razvojni centar u Osijeku (TERA) te partneri iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske i Srbije.

Projekt je financiran u sto postotnom iznosu iz EUprograma OBZOR2020., ukupne vrijednosti 15.296.927,50 eura. Traje do 30. 6. 2024. godine i namijenjen je pametnim ruralnim zajed­nicama, revolucionarnom projektu koji promiče holistički razvoj ruralne zajednice, održivost digitalne inovacije i socijalnu koheziju.

Regionalna agencija DUNEA, u sklopu projekta ‘Znanjem do EU fondova’, pruža tehničku i stručnu pomoć javnopravnim tijelima s područja DNŽ u pripremi i provedbi EU projekta.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Regionalne agencije DUNEA

 

Pročitajte još

KONAVLJANIN BOGATOG ŽIVOTNOG ISKUSTVA U 108. godini života napustio nas je gospar Božo Kralj

Dulist

Libertasovo prodajno mjesto u Župi bit će otvoreno od ponedjeljka do 7. veljače!

Dulist

Sutra će doći do izmjena na Libertasovoj liniji 25

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija