Kultura

POSLJEDNJI OVOLJETNI FESTIVALSKI KONCERT Violončelistica Kajana Pačko i pijanist Danijel Detoni u Dvoru

page detoni i kajana

Violončelistica Kajana Pačko i pijanist Danijel Detoni održat će posljednji ovoljetni festivalski koncert u atriju Kneževa dvora, sutra 23. kolovoza u 21:30. Predstavit će se djelima Dubravka Detonija, Ludwiga van Beethovena, Johannesa Brahmsa te Dore Pejačević. Umjetnici su odlučili ovaj koncert posvetiti nedavno preminulom glazbeniku, violončelistu, pedagogu i nekadašnjem glazbenom ravnatelju Dubrovačkih ljetnih igara, Valteru Dešpalju.

Organizatori navode kako će program započeti skladbom Assonance 1, za violončelo i klavir Dubravka Detonija, hrvatskog skladatelja, pijanista i pisca, koja je izvedena 1970. na Dubrovačkim ljetnim igrama te nagrađena sa pregršt domaćih i inozemnih nagrada. Uslijedit će Prva sonata za klavir i violončelo u F-duru, op. 5, br. 1, predstavnika bečke klasike Ludwiga van Beethovena, posvećena pruskome kralju Friedrichu Wilhelmu II. koji je svirao violončelo zatim Šest pjesama (obrada Norbert Salter/David Geringas) Johannesa Brahmsa, dok će vrsni komorni glazbenici koncert završiti Sonatom u e-molu za violončelo i klavir, op. 35 hrvatske skladateljice Dore Pejačević.

Kajana Pačko rođena je u Splitu, a već kao četrnaestogodišnjakinja upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja. Svoje školovanje potom nastavlja u Berlinu na visokoj školi za glazbu Hanns Eisler te na salzburškom Mozarteumu. Dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima, međunarodnom natjecanju «Alpe-Adria» u Goriziji, Boris Pergamenschikow Preis u Berlinu, Rektorove nagrade, te nagrada “Darko Lukić” i “Judita”, a 2004. predstavljala je Hrvatsku na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika u Luzernu. Croatia Records izdala je Kajanine prve nosače zvuka pod imenom “Journey through Europe” (2014.) uz pijanistu Danijela Detonija, a od 2021. umjetnička je ravnateljica međunarodnog festivala klasične glazbe “ZAGREBplus” u produkciji Hrvatskog gazbenog zavoda.

Danijel Detoni glazbeno je obrazovanje započeo u Zagrebu u klasi Olge Detiček u Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski, a nastavio na Glazbenom sveučilištu Liszt Ferenc u Budimpešti te Itamara Golana na Konzervatoriju u Parizu. Svoja je znanja stjecao i u radu s renomiranim umjetnicima kao što su Pnina Salzman, Emanuel Krasovsky, Hamsa al-Wadi, Felix Gottlieb, Pál Éder i Dénes Várjon. . Kao solist i komorni glazbenik gostovao je na prestižnim festivalima te surađivao s brojnim umjetnicima, a u trogodišnjoj suradnji s Martinom Draušnikom i Pavlom Zajcevim u Zagreb triju nastupio u većim glazbenim središtima u zemlji. Od 2009. podučava klavir, a od 2015. i komornu glazbu na Odsjeku za klavir, čembalo i orgulje Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, gdje je nedavno promoviran u izvanrednog profesora.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist

Radionica izrade sunčane čipke

Dulist

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist