Kultura

Dubrovački simfonijski orkestar, Josipa Bilić i Valentin Egel prkosili su vjetru ispred Katedrale!

Koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra sa sopranisticom Josipom Bilić, a pod ravnanjem maestra Valentina Egela ispred Katedrale prksio je u ponedjeljak navečer vjetru te je zaslužio sve ovacije publike za briljantnu izvedbu.

Promišljeni program koncerta održanog ispred Katedrale, jednoj od najljepših, ali i najizazovnijih festivalskih pozornica, uokviren je skladbama češkog skladatelja Antonína Dvořáka. Prvo je mističan svijet vodenih vila, tragične ljubavi i čudovišta oživio kroz instrumente Dubrovačkog simfonijskog orkestra koji su muzikalno iznjedrili bogatu i bajkovitu simfonijsku pjesmu, Vodenjak Antonína Dvořáka, ispiriranu Erbenovim baladama čudovišta dok je za kraj pripremljena pitoreskna Simfonija br. 8, u G-duru za koju se smatra da odiše jednim od najvedrijih ozračja među romantičkim simfonijama. Odoljevajući vjetru, uvijek postojani Dubrovački simfonijski orkestar i na svom drugom koncertu, održanom u sklopu glazbenog programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara, pokazao je ujednačenu kvalitetu zvuka i vještu uigranost svojih članova. Mozartov motet Radujte se, slavite, raskošnu koncertnu skladbu u karakteristično razigranom, no elegantnom stilu „glazbenog Isusa“ kako ga Čajkovski naziva, izvela je sopranistica Josipa Bilić. Mladenački žar i zvonki glas očaravajuće boje oduševili su publiku, a tehnički zahtjevne vokalne dionice ova mlada umjetnica, iznijela je precizno i virtuozno s neopisivom prirodnošću i lakoćom. Koncert je posebno uveličala praizvedba djela Hommage dubrovačkog skladatelja Ivana Violića. Simfoničari su kao savršeni suradnici odgovorili na zahtjeve maestrove minuciozne razrade partiture pri čemu je energično dirigiranje Valentina Egela tijekom dvosatnog koncerta entuzijazmom zarazilo publiku, učinivši jasnim zašto ga je nakon samo četiri mjeseca suradnje Riječki simfonijski orkestar proglasio šefom-dirigentom iako je tada imao tek 26 godina. Čista glazbena radost koju su sinoć glazbenici prenijeli okupljenima zaslužila je dugotrajan pljesak i ovacije koji su odzvanjali ispred Katedrale – naveli su iz Dubrovačkih ljetnih igara.

Posljednji koncert u Kneževu dvoru u sklopu ovogodišnjih ljetnih igara održat će u srijedu, 23. kolovoza, violončelistica Kajana Pačko i pijanist Danijel Detoni.

Pročitajte još

LJETOVANJE 1984.-1997. Izložba fotografa Borisa Cvjetanovića u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

[VIDEO/FOTO] Duo Hojsak & Novosel i Dubrovački simfonijski orkestar ispred crkve sv. Vlaha

Dulist

[FOTO] ‘ZAGOVARAO JE UMJETNOST SRCA’ Izložba Mersada Berbera ‘U čast Dubrovniku’ otvorena u Lazaretima

Maria Prkut