Aktualno

POSKUPLJUJE PLIN Građanima od 1. travnja iduće godine stižu veći računi

plin

Građanima koji kupuju plin u javnoj usluzi od 1. travnja iduće godine stizat će od 15 do 16 posto skuplji računi za plin, ovisno o području na kojem žive i pod uvjetom da Vlada, koja je “zamrznula” cijene plina do 1. travnja iduće godine, ponovno ne intervenira u cijene, piše Jutarnji list.

Poskupljenje plina, naime, donosi ovih dana objavljena odluka Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o tarifnim stavkama za javnu opskrbu plinom unutar koje je ključna nova, viša cijena troška nabave plina. Ako se povećani trošak nabave plina primijeni na sadašnju cijenu nabave i račune koje plaćaju građani, plinare bi, primjerice, kućanstvu koje godišnje troši 15 tisuća kilovatsati plina umjesto sadašnjih 6500 kuna obračunavale cijenu potrošnje oko 7500 kuna.

Trenutno javni opskrbljivači plinom moraju obračunavati trošak nabave plina po cijeni od 41 euro za megavatsat, koliko je odredila Vlada, a HERA je u novom cjeniku, na osnovi cjenovnih odnosa na burzama plina u protekla dva mjeseca, utvrdila cijenu troška nabave plina od 47 eura za megavatsat, uz napomenu da se u odluci HERA-e navode cijene nabave za kilovatsat plina.

Iako poskupljenje plina u javnoj usluzi od 15 do 16 posto nipošto nije zanemarivo u uvjetima još rastuće inflacije, valja podsjetiti da bi plin poskupio 170 posto da zimus nije došlo do promjene metodologije HERA-e za izračun tarifnih stavki. U metodologiji je promijenjen ključni dio formule za izračun troška nabave plina, tako da Agencija više ne prati burzovne cijene plina u duljem razdoblju, već u tjednima neposredno prije donošenja odluke o novim cijenama.

Spomenuta promjena u praćenju burzovnih cijena, podsjetimo, naišla je na negodovanje dijela opskrbljivača koji imaju višegodišnje ugovore o nabavi plin s varijabilnim uvjetima nabave koji ovise o odnosima na burzama. Primjer je Gradska plinara Zagreb-Opskrba (GPZO), jedan od 11 javnih opskrbljivača plinom na koje se odnose tarife HERA-e, koja je prošle godine računala s mogućim gubitkom od 203 milijuna kuna na razlici cijena u ugovorima o nabavi plina od dobavljača i spomenute cijene od 41 euro za megavatsat. Prema nedavno objavljenom izvješću Zagrebačkog holdinga u čijem je sastavu GPZO, za ovu godinu GPZO je rezervirao 41 milijun kuna mogućih gubitaka na spomenutoj razlici cijena.

Nakon što je u prosincu prošle godine zbog rata u Ukrajini burzovna cijena plina dostizala iznose od 146 eura za megavatsat, tijekom ožujka i travnja došlo je do značajnog pada cijene na 50 eura za megavatsat i ispod tog iznosa. Bez obzira na “smirivanje” tržišta, nitko se ne usudi isključiti novi rast cijena plina u Europi kako se bude približavala zima i ovogodišnja sezona grijanja. Isto tako, ni pad troška nabave plina ispod 47 eura, koliko je odredila HERA, ili ispod 41 eura, na koliko je cijene zamrznula Vlada, nitko se ne usudi prognozirati.

Budući da se cijena plina koju u konačnici plaćaju građani, osim od troška nabave plina, sastoji i od troškova distribucije i tzv. fiksne mjesečne naknade, moglo bi biti promjena cijena u računima građanima već 1. lipnja ove godine. Naime, iz novih tarifa distribucije, primjerice, koje je odredila HERA vidljiv je porast cijena od šest do sedam posto, ali ne za sve opskrbljivače i ne za sva distribucijska područja. Među opskrbljivačima koji od 1. lipnja neće dizati cijene zbog promjena tarifa distribucije je i E.ON Plin.

– Promjene u cijeni plina prema našim kupcima koji su u obvezi javne usluge neće biti, sigurnost opskrbe ostaje neupitna, kao i svako daljnje ispunjavanje naših obaveza prema našim kupcima – rekao je za Jutarnji direktor E.ON Plina Vladimir Sabo. U kratkom osvrtu na posljedice Odluke HERA-e o novim tarifama za cijene plina u javnoj usluzi na cijene koje će svojim kupcima nuditi E.ON Plin, Sabo je otkrio da je E.ON Plin nabavio od HEP-a plin po cijeni od 41 euro za megavatsat te da će svoje cijene formirati prema toj cijeni nabave plina.

– Pravovremenom reakcijom osigurali smo da će kupci E.ON Plina plaćati plin sukladno njihovoj potrošnji prema cijenama određenim tarifnim stavkama za kupce u obvezi javne usluge na distribucijskim područjima gdje je opskrbljivač E.ON Plin – poručio je Sabo.

Održivost “zamrznute” cijene plina Vlada je, podsjetimo, osigurala nametnuvši Ini, kao jedinome proizvođaču prirodnog plina u zemlji, obvezu prodaje plina iz domaćih istraživačkih polja po cijeni od 41 euro. Jedini kupac, prema istoj Vladinoj odluci, plina od Ine je HEP, koji je isto tako u obvezi prodavati plin opskrbljivačima po cijeni od 41 euro za megavatsat.

Pročitajte još

MEĐUNARODNI DAN JOGE Proslava u nedjelju na Lokrumu

Dulist

BABY LASAGNA VATRENIMA: Donesite to zlato doma!

Dulist

Gužve kroz Župu, naoružajte se strpljenjem!

Dulist