Aktualno

Policija: Na odmorištu uz autocestu nije bilo pokušaja otmice djece

Policija: Na odmorištu uz autocestu nije bilo pokušaja otmice djece

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska utvrdila je kako na odmorištu uz autocestu A1 nije bilo pokušaja otmice djece niti bilo kakvog oblika protupravnog ponašanja, a o čemu se proteklih nekoliko dana pisalo u medijima. O svemu su se obratili preko priopćenja.

-Nakon zaprimljene obavijesti djelatnika škole čija su se djeca vraćala s izleta, o mogućem neprimjerenom ponašanju jednog od gostiju odmorišta prema djeci škole tijekom njihovog boravka na odmorištu, u suradnji Policijske uprave dubrovačko neretvanske i Policijske uprave ličko senjske provedeno je kriminalističko istraživanje. Temeljem svih obavljenih razgovora sa sudionicima ovog događaja i pregledanog videozapisa, utvrđeno je da se u konkretnom slučaju radilo o ponašanju koje se ni na koji način ne može okarakterizirati kao pokušaj otmice djece, kako je to navedeno u nekim medijskim objavama niti ponašanju koje ima elemente kaznenog djela – navode.

Iako se u objavljenom članku navode dvije muške osobe koje su navodno vrbovale djecu, temeljem izjava djece, djelatnika i nastavnika, kao i pregledom videonadzora, takvi navodi nisu potvrđeni, već je utvrđeno da se radi o samo jednoj muškoj osobi.

Naime, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je muškarac, prilikom plaćanja svog računa na blagajni odmorišta, primijetio dječaka koji nije imao dovoljno novca da plati željeni artikl te je samoinicijativno ostavio svoj ostatak od plaćenog računa na pultu blagajne i rekao da je taj novac za dječaka.

-Vidjevši pozitivnu reakciju dječaka, manje novčane iznose ponudio je još nekolicini djece koja su bila u blizini, ne želeći kod njih izazvati osjećaj zakinutosti, ali su djeca odbila primitak novca. Budući su ga nastavnice upozorile na ponašanje, muškarac je napustio odmorište, zajedno s kolegicom koja ga je za to vrijeme čekala u vozilu – ističu.

-Pri tom napominjemo da muškarac nije imao kapuljaču dukserice na glavi niti je ijedno dijete povlačio ili nagovarao da s njim uđe u vozilo, što je također potvrđeno videonadzorom. Radi se o muškarcu, hrvatskom državljaninu, koji je išao na unaprijed dogovoreni poslovni put, što je također u sklopu kriminalističkog istraživanja provjereno i potvrđeno. Iako u konkretnom slučaju možemo govoriti o ponašanju koje je nesumnjivo izazvalo uznemirenost i nelagodu kod djece, a posljedično i njihovih nastavnika i roditelja, moramo naglasiti da u ovom slučaju nisu utvrđeni elementi bilo kakvog protupravnog ponašanja – istaknuli su.

-Podržavamo i pohvaljujemo nastavnike i roditelje koji su svoju sumnju ispravno prijavili policiji, koja je potom sve navode detaljno provjerila – naglasili su iz policije.

Škola o događaju
Inače, u ponedjeljak su se na svojim stranicama o događaju na odmorištu Zir oglasili i iz OŠ Petra Kanavelića iz Korčule. Njihovo obraćanje prenosimo u nastavku.

-Imamo se potrebu obratiti javnosti kao stručne osobe zadužene za sigurnost, vođenje i brigu o 47-ero učenika u trajanju od 4 dana, a koje su bile na mjestu događaja. Objavljeno je niz senzacionalističkih članaka utemeljenih na neprovjerenim informacijama, a da nas pritom nitko nije kontaktirao. Dana 12. svibnja oko 11:10 sati, na odmorištu Zir dogodila se neugodna, potencijalno opasna situacija. Tijekom odmora u odmorištu ‘Macola’ učiteljice su primijetile da se nepoznata muška osoba obraća djeci i pritom im nudi novac. Na upit učiteljica što radi smireno je odgovorio da može dati novac onima kojima treba. Sve se događalo ispred automata s igračkama na kovanice. Nakon upozorenja da se odmakne, čovjek se udaljio, a učiteljice su s djecom napustile objekt i ušle u autobus. Prije polaska primijetile su da je dotični muškarac u pratnji ženske osobe, pojeo pecivo. na parkiralištu u blizini svog automobila  Ni u jednom trenutku nije pokazivao znakove nervoze ili žurbe za napuštanjem odmorišta. Učiteljice su u autobusu porazgovarale s djecom opreznom ponašanju u kontaktu s nepoznatim osobama. Pritom je dvoje učenika reklo kako ih je dotična osoba dotaknula za ruku/rame i ponudila novac, a sve se to odvijalo unutar objekta u prostoru s igračkama. Nakon razgovora s djecom, a procjenjujući situaciju, koja nije bila ugodna, ali ni dramatična kao što ju mediji opisuju, odmah smo kontaktirale ravnatelja, policiju i roditelje, jer nismo mogle odbaciti mogućnost da se netko obraćao djeci s lošim namjerama. Mediji su iznijeli niz tvrdnji ne obrativši se za informacije niti jednoj odrasloj osobi prisutnoj na mjestu događaja. Mi smo poduzele sve što smo mogle da zaštitimo djecu i spriječimo širenje panike među njima. Cilj nam je bio da djeca ostatak putovanja provedu onako kako je predviđeno, te da svi učenici dođu svojim obiteljima sigurno.

Foto Ilustracija

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist