Grad

Posebni prometni režim predstavljen Organizaciji gradova svjetske baštine

Posebni prometni režim predstavljen Organizaciji gradova svjetske baštine

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković je putem video veze sudjelovao na okruglom stolu Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC) koji je priređen u okviru inicijative i pilot projekta ‘Québec Roadmap: Towards a New Urban Project (2022-2024)’, kako javljaju iz Grada Dubrovnika.

Gradonačelnik je predstavio projekt uvođenja zone posebnog prometnog režima i ograničenju prometa u zoni oko povijesne jezgre Organizaciji gradova svjetske baštine (OWHC) s naglaskom na trenutno stanje te investicijske planove Grada, a koji uključuju realizaciju Park ‘n’ Ride sustava na Pobrežju i projekt novog gradskog cruise terminala. Izlaganje je pratio i glavni tajnik OWHC-a Mikhaël De Thyse.

Gradonačelnik Franković u kratkim crtama predstavio je napore gradske uprave u nošenju s izazovima masovnog turizma i okretanju održivom i odgovornom upravljanju destinacijom te rezultatima koji su uslijedili implementacijom projekta ‘Poštujmo Grad’, a što je dovelo do čvrstog pozicioniranja Dubrovnika kao predvodnika održivosti na Mediteranu.

– Uređenje prometa u kontaktnoj zoni povijesne jezgre pokazao se kao jedan od najvećih izazova – rekao je gradonačelnik dodavši kako je donošenjem novog zakonskog okvira, u čijem je kreiranju upravo gradska uprava imala zapaženu ulogu, Grad Dubrovnik kao prva jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj dobio priliku upravljati prometnim sustavom na svom području s ciljem zaštite baštine i unapređenjem kvalitete života svojih građana.

Podsjetimo, tijekom 16. Svjetskog kongresa OWHC-a održanog u Quebec Cityju u rujnu 2022., a na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Mato Franković, Generalna skupština odlučila je ojačati političku dimenziju Organizacije i razviti njezine operativne alate. Cilj je provesti novu generaciju projekata vođenih pristupom baštine održivom razvoju koji će pridonijeti nastanku modernih gradova, bolje pripremljenih za klimatske promjene i sposobnih ponuditi višu kvalitetu života svojim zajednicama.

Organizacija gradova svjetske baštine (OWHC) neprofitna je organizacija – politička platforma za suradnju gradonačelnika stvorena 1993. godine, sa sjedištem i Generalnim tajništvo u Quebec Cityju (Kanada). OWHC posebno ima za cilj olakšati razmjenu iskustava između svojih članova i podržati ih u provedbi informiranih urbanih strategija.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist