Grad

Posebni prometni režim predstavljen Organizaciji gradova svjetske baštine

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković je putem video veze sudjelovao na okruglom stolu Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC) koji je priređen u okviru inicijative i pilot projekta ‘Québec Roadmap: Towards a New Urban Project (2022-2024)’, kako javljaju iz Grada Dubrovnika.

Gradonačelnik je predstavio projekt uvođenja zone posebnog prometnog režima i ograničenju prometa u zoni oko povijesne jezgre Organizaciji gradova svjetske baštine (OWHC) s naglaskom na trenutno stanje te investicijske planove Grada, a koji uključuju realizaciju Park ‘n’ Ride sustava na Pobrežju i projekt novog gradskog cruise terminala. Izlaganje je pratio i glavni tajnik OWHC-a Mikhaël De Thyse.

Gradonačelnik Franković u kratkim crtama predstavio je napore gradske uprave u nošenju s izazovima masovnog turizma i okretanju održivom i odgovornom upravljanju destinacijom te rezultatima koji su uslijedili implementacijom projekta ‘Poštujmo Grad’, a što je dovelo do čvrstog pozicioniranja Dubrovnika kao predvodnika održivosti na Mediteranu.

– Uređenje prometa u kontaktnoj zoni povijesne jezgre pokazao se kao jedan od najvećih izazova – rekao je gradonačelnik dodavši kako je donošenjem novog zakonskog okvira, u čijem je kreiranju upravo gradska uprava imala zapaženu ulogu, Grad Dubrovnik kao prva jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj dobio priliku upravljati prometnim sustavom na svom području s ciljem zaštite baštine i unapređenjem kvalitete života svojih građana.

Podsjetimo, tijekom 16. Svjetskog kongresa OWHC-a održanog u Quebec Cityju u rujnu 2022., a na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Mato Franković, Generalna skupština odlučila je ojačati političku dimenziju Organizacije i razviti njezine operativne alate. Cilj je provesti novu generaciju projekata vođenih pristupom baštine održivom razvoju koji će pridonijeti nastanku modernih gradova, bolje pripremljenih za klimatske promjene i sposobnih ponuditi višu kvalitetu života svojim zajednicama.

Organizacija gradova svjetske baštine (OWHC) neprofitna je organizacija – politička platforma za suradnju gradonačelnika stvorena 1993. godine, sa sjedištem i Generalnim tajništvo u Quebec Cityju (Kanada). OWHC posebno ima za cilj olakšati razmjenu iskustava između svojih članova i podržati ih u provedbi informiranih urbanih strategija.

Foto: Grad Dubrovnik

Pročitajte još

ODOBRENO KORIŠTENJE POJAČALA Franković održao sastanak s predstavnicima glazbenika

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

NIŠTA OD UNPLUGGED ZONE Franković najavio: Pronaći ćemo model korištenja pojačala za glazbu uživo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija