Koronavirus u Hrvatskoj

PORUKA VLADI S PANTOVČAKA Do veće procijepljenosti nagrađivanjem, ne kažnjavanjem

Velibor Mačkić, savjetnik predsjednika Republike za ekonomiju, u Točki na tjedan N1 televizije komentirao je najavu Vlade da bi poslodavcima čiji se radnici ne žele cijepiti mogla uskratiti potpore. Kaže kako smatra da bi bolje prošla politika nagrađivanja onih koji se cijepe nego kažnjavanje onih koji to ne žele.

– Osobno ne vidim način na koji bi vaš šef vas mogao natjerati da to napravite. Monopol nad primjenom sile ima država. To mi se čini malo refleksivni intervencionizam, kad već početkom srpnja dižemo frku oko toga. Imali smo čitav set tih suboptimalnih odluka… Primarna stvar, od starta se to trebalo drugačije postaviti. Trebao je parlament neke stvari donijeti jasnom odlukom, dvotrećinskom većinom. Ne čini mi se to pravednim rješenje i ne vidim na koji način bi se to moglo napraviti – iznio je.

Na pitanje treba li se država ponašati jednako prema svojim zaposlenim, odgovorio je kako tu zalazimo u pitanje toga da je država postala davatelj posljednjeg utočišta, najveći poslodavac.

– Vidjeli smo prošle godine nekoliko načina kako taj problem rješavati. Ako smo išli tako pomoć poslodavcima i radnicama u privatnom sektoru, to je sjajno, ali ne podrazumijeva neke druge stvari koje mislim da u Vladi podrazumijevaju. Ne vidim kako princip jednog tretmana svih može biti zadovoljen – iznio je.

Može li se stimulirati ljude na cijepljenje a da se ne krše njihova prava, kazao je kako je cijepljenje idealan primjer društvene pozitivne eksternalije, društvene koristi od cijepljenja su veće od privatnih.

– Ono što nam sad preostaje je poticanje potražnje. Po meni bi bilo svrsishodnije ići s nagrađivanjem nego s kažnjavanjem. Svima koji su se cijepili možete to oprostiti na određeno vrijeme. Možete im omogućiti neki vaučer pa sukladno vašim preferencijama idete na predstavu, koncert… Ne čini mi se da su zastrašivanje i prijetnja ono što će dati rezultate. Mi se ne nalazimo u studenom 2020. Treba prepoznati trenutak – dodao je.

Može li naša ekonomija preživjeti još jedan lockdown rekao je kako ćemo to vidjeti.

– Uvjeren sam da će biti dovoljni financijski mehanizmi koje imamo na raspolaganju. Uvijek je to veliko pitanje same strukture hrvatske ekonomije. Ako bi došli do toga, to je razdoblje u kojem neki poslovni modeli trebaju biti preispitani, ali to je proces samootkrivanja poduzetništva koji je bolje ne planirati nego stvoriti pretpostavke i pustiti poduzetnike da sami otkriju – zaključio je.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija