Aktualno

PORUKA MONS. UZINIĆA Želim da nam se svima dogodi otajstveni Betlehem, da se Božić dogodi u nama

PORUKA MONS. UZINIĆA Želim da nam se svima dogodi otajstveni Betlehem, da se Božić dogodi u nama

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor, ove je srijede u katedrali Gospe Velike te pred Biskupskom palačom upriličio tradicionalno primanje u povodu Božića i božićnih blagdana.
U svom prigodnom obraćanju rekao je kako se prošle godine nije nadamo kako će i ove imati priliku biti ovdje te da će svima okupljenima moći uputiti pozdravnu riječ i zahvalnost za suradnju u godini koja je za nama te zaželjeti sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2022. godinu. Rekao je kako je vrijeme teško i složeno te da se svi mi se na različite načine s tom poteškoćom nosimo. No, unatoč tome smatrao je kako bi bila šteta propustiti njegovu posljednju priliku da svima uputi riječ zahvalnosti za godine koje su za nama i dobre želje za godine koje su pred nama. Istaknuo je kako je Božić posebno otajstvo, koje nas uvijek na osobit način raduje. Tada, rekao je, svi želimo usmjeriti svoj pogled prema onome što se dogodilo u gradu Betlehemu.
-U tom gradu su istovremeno bile dvije stvarnosti. Jedna paralelna, koja je živjela svoj život i nije primijetila otajstvo i druga koja se susrela s otajstvom utjelovljenja Božjeg sina .Želimo da ovaj Božić koji je pred nama i naše obitelji, naš grad, naša biskupija, postanu svojevrstan Betlehem, no trebali bismo se potruditi da to ne bude samo onaj paralelni Betlehem, koji će živjeti svoj život, a neće primijetiti otajstvo nego bismo se trebali svi zajedno potruditi da nam se dogodi onaj otajstveni Betlehem, u kojemu ćemo prepoznati utjelovljenje sina Božjega u betlehemskom djetetu – rekao je mons. Uzinić dodavši kako se, pripremajući se za ono što želi poručiti, pitao kako bismo svi mi mogli omogućiti da nam se uz svu ovu strku, zbrku, poteškoće i probleme s kojima se suočavamo u ovom životu na različite načine, dogodi baš ovaj otajstveni Betlehem, a da nam se ne dogodi onaj drugi koji će nas zaustaviti samo na onom svakodnevnom, a neće nas usmjeriti prema otajstvu. Odgovor je, istaknuo je pronašao u nedjeljnom Evanđelju, koje nas vodi na stvarno i prvo mjesto utjelovljenja sina Božjega u ovaj naš svijet, a to mjesto je Blažena Djevica Marija.
-Želio bih sve nas pozvati kako bi nam se dogodio onaj otajstveni Božić da svoje misli usmjerimo prema tom mjestu, mjestu prvog utjelovljenja sina Božjega koje se dogodilo zbog Marijine vjere. Marija je s vjerom prihvatila to otajstvo. Želio bih da i nama koji se pripremamo za Božić, to ne bude samo Božić običaja, Božić lijepih svjetala, Božić blagdanskih stolova, nego otajstveni. Da i mi tom otajstvu koje se dogodilo u Mariji, koje se dogodilo u Božiću pristupimo s vjerom. Da prepoznamo s vjerom ono što se dogodilo u Mariji, ono što se dogodilo u Božiću, ali da isto tako s vjerom omogućimo da se ono što se dogodilo u Mariji i u Božiću može dogoditi u svakom od nas – rekao je mons. Uzinić.
-Druga želja koju imam za naš grad, našu biskupiju, našu obitelji i za svakog od nas jest da nam se ono što je u nama po vjeri začeto rodi u našim svakodnevnim odnosima, onom što činimo, u odnosu prema braći i sestrama, prema ljudima, da ne samo po onom što govorimo nego i po onom što činimo budemo prepoznati i prepoznatljivi kao oni koji su začeli, kao oni koji rađaju Isusa Krista u ovaj svijet. Marija nam je u tome primjer, njezin način začeća i rođenja je jedinstven u povijesti spasenja, ali nam je model, primjer prema kojemu se uvijek možemo i sami oblikovati – rekao je te poručio za kraj:
-Želim da naš grad, naša biskupija, naša obitelj, ali i mi sami postanemo otajstveni Betlehem, da nam se Božić ne dogodi negdje neprepoznatljiv nego da se on dogodi u nama – rekao je te s tom željom poželio svima sretan Božić i blagoslovljenu 2022.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist