Grad

MONS. UZINIĆ POTVRDIO Kapetan Teo Grbić i obrtnik Toni Cvjetković festanjuli su 1050. Feste

MONS. UZINIĆ POTVRDIO Kapetan Teo Grbić i obrtnik Toni Cvjetković festanjuli su 1050. Feste

Kapetan Teo Grbić i obrtnik, električar Toni Cvjetković festanjuli su ovogodišnje 1050. Feste sv. Vlaha, potvrdio je to apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor na tradicionalnom biskupovom božićnom domjenku. Vijest je ovo koju je, podsjetimo, prvi donio DuList krajem studenog. Upravo je tada održana i skupština Bratovštine festanjula sv. Vlaha na kojoj su izabrana dva nova priređivača ove jubilarne Feste. Članovi Braovštine, doznali smo, imali su četiri prijedloga za kapetana te tri za obrtnike.

– Na prijedlog bratovštine sv. Vlaha, nadbiskup Mate Uzinić je za Festu sv. Vlaha ove godine imenovao iz reda pomoraca gospada Tea Grbića, kapetana duge plovidbe. Iz reda obrtničkih zanimanja, nadbiskup Uzinić imenovao je gospara Tonija Cvjetkovića – rekao je rektor crkve sv. Vlaha Hrvoje Katušić tijekom današnjeg primanja u povodu Božića i božićnih blagdana u organizaciji Dubrovačke biskupije.

Teo Grbić je rođen u Dubrovniku 1959. godine, od oca Iva i majke Nine. Sve svete sakramente primio je u župama sv. Andrije, sv. Mihajla i u Katedrali. Vjenčao se 1988. godine, ima sina lvana i kći Teu. Osnovnu i srednju pomorsku školu, kao i višu pomorsku školu završio je u Dubrovniku. Ispit kapetana duge plovidbe položio je 1992. godine u Dubrovniku. Bio je zapovjednik hidro glisera, prvi zapovjednik broda Princess of Dubrovnik, sudionik je Domovinskog rata i nosioc spomenice Domovinskog rata. Kao pomorski časnik plovio je na raznim stranim kompanijama. Zadnjih 18 godina plovio je na putničkom brodu ‘Norwegian Cruise’ gdje je od 2013. godine bio i zapovjednik.

Toni Cvjetković rođen je 1967. godine, u obitelji Antuna i Lucije rođene Ivančević. Sakramente je primio u župama sv. Mihajla, sv. Spasitelja i sv. Križa u Gružu. Vjenčao se 1994. godine s Lucijom, rođenom Čučuk u Konavlima, na Grudi. Imaju sina Antonija i kći Lucijanu. Ljeti je na Šipanu, a tijekom godine živi u Župi sv. Križa u Gružu u kojoj je pjevač u crkvenom zboru. Osnovnu školu pohađao je u Zatonu Malom, Orašcu i Gružu. Srednju pomorsko-tehničku školu, smjer elektrotehnika, završio je 1986. godine u Lapadu. Od tada radi kao električar. Sudionik je Domovinskog rata do 1995. godine, nakon čega se zapošljava u HEP-u gdje radi i danas.

– Gosparima Teu i Toniju od srca čestitamo na njihovom imenovanju, kao i njihovoj braći festanjulima – naglasio je Katušić.

U 2022. godini, kada sa zahvalnošću i ponosom slavimo 1050. godinu naše Feste, središnje euharistijsko slavlje predvodit će uzoriti kardinal, Blase Joseph Cupich, nadbiskup Chicaga, naglasio je Katušić.

– Ovo je velika, iznimna čast, jednostavno ne postoje riječi kojima mogu opisati ovo što sam doživio – rekao nam je Toni Cvjetković, koji se zahvalio svim festanjulima Bratovštine sv. Vlaha i mentoru.

– Biti festanjuo za mene je doživotno jer postoji jedna izreka: ‘Jednom festanjuo, uvijek festanjuo’  – rekao je.

Kapetan Toni Grbić rekao je u svojoj izjavi medijima kako mu je jako drago što je izabran za festanjula jubilarne, 1050. Feste sv. Vlaha.

– Za mene i moju obitelj to je velika čast i ponos. Radostan sam – rekao je Grbić, koji je vijest o imenovanju dočekao doma budući da se prije nekih godinu dana oprostio od mora i navegavanja.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist