Koronavirus u Hrvatskoj

POPUŠTAJU MJERE Kafići mogu raditi do 23 sata, okupljanja s više od 100 ljudi, svadbe uz posebne uvjete

POPUŠTAJU MJERE Kafići mogu raditi do 23 sata, okupljanja s više od 100 ljudi, svadbe uz posebne uvjete

U ponoć s četvrtka na petak stupa na snagu ublažavanje epidemioloških mjera, a koje je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera predstavio ministar Davor Božinović.
Na javnim događajima i okupljanjima moći će biti više od 100 osoba, umjesto dosadašnjih 25. Ukida se zabrana održavanja privatnih okupljanja i svečanosti, a javna događanja mogu se održavati do 23 sata. Ukida se i ograničeni broj osoba koje mogu prisustvovati pogrebima i posljednjim ispraćajima, ali ostaje mjera kako se sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom. Pekare i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima mogu raditi do 23 sata, a isto vrijedi i za prodaju alkoholnih pića koja se od petka mogu prodavati od 6 do 23 sata. Ugostiteljski objekti i OPG-ovi koji pružaju ugostiteljske usluge mogu raditi do 23 sata, a onima koji imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje toplih i hladnih jela i slastica mogu raditi i u zatvorenim prostorima, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera.
Kako je objasnio Božinović, to su svi ugostiteljski objekti iz skupine restorana, ali i primjerice pivnica, kavana i caffe bar ako zadovoljava minimalne tehničke uvjete za usluživanje hrane i slastica.
Za one ugostitelje koji uslužuju samo tople i hladne napitke i dalje ostaje zabrana rada u zatvorenim prostorima. Objasnio je i kako je ovakva razlika napravljena jer oni koji su dobili minimalne tehničke uvjete moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete te prolaze posebne sustavne kontrole što je bitno s epidemiološke točke gledišta. Ostaje na snazi zabrana održavanja svadbenih svečanosti, uz iznimku onih s najviše 120 uzvanika koji su ili preboljeli bolest COVID-19, ili su prije više od 14 dana primili drugu dozu cjepiva, odnosno jednu kod cjepiva koja se primaju samo u jednoj dozi ili su na PCR ili antigenskom testu unatrag 48 sati bili negativni.
Casina, automat klubovi i kladionice mogu raditi od 8 do 23 sata, ukida se obustava rada organiziranih plesnih škola, omogućuje se održavanje igraonica i radionica u zatvorenim prostorima, a zabrana treninga u zatvorenome ostaje samo za školske dvorane. Na otvorenome se uz obvezno nošenje maski mogu održavati sajmovi, a za kina, kazališta i vjerske objekte ne vrijedi ograničenje od 100 osoba već ono po veličini prostora. Ukida se i mjera prema kojoj je javni prijevoz mogao biti popunjen samo 40 posto, a ostaje obveza nošenja maski.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist