Koronavirus u Hrvatskoj

POPUŠTAJU MJERE Kafići mogu raditi do 23 sata, okupljanja s više od 100 ljudi, svadbe uz posebne uvjete

U ponoć s četvrtka na petak stupa na snagu ublažavanje epidemioloških mjera, a koje je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera predstavio ministar Davor Božinović.
Na javnim događajima i okupljanjima moći će biti više od 100 osoba, umjesto dosadašnjih 25. Ukida se zabrana održavanja privatnih okupljanja i svečanosti, a javna događanja mogu se održavati do 23 sata. Ukida se i ograničeni broj osoba koje mogu prisustvovati pogrebima i posljednjim ispraćajima, ali ostaje mjera kako se sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom. Pekare i trgovine kruhom i pekarskim proizvodima mogu raditi do 23 sata, a isto vrijedi i za prodaju alkoholnih pića koja se od petka mogu prodavati od 6 do 23 sata. Ugostiteljski objekti i OPG-ovi koji pružaju ugostiteljske usluge mogu raditi do 23 sata, a onima koji imaju minimalne tehničke uvjete za usluživanje toplih i hladnih jela i slastica mogu raditi i u zatvorenim prostorima, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera.
Kako je objasnio Božinović, to su svi ugostiteljski objekti iz skupine restorana, ali i primjerice pivnica, kavana i caffe bar ako zadovoljava minimalne tehničke uvjete za usluživanje hrane i slastica.
Za one ugostitelje koji uslužuju samo tople i hladne napitke i dalje ostaje zabrana rada u zatvorenim prostorima. Objasnio je i kako je ovakva razlika napravljena jer oni koji su dobili minimalne tehničke uvjete moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete te prolaze posebne sustavne kontrole što je bitno s epidemiološke točke gledišta. Ostaje na snazi zabrana održavanja svadbenih svečanosti, uz iznimku onih s najviše 120 uzvanika koji su ili preboljeli bolest COVID-19, ili su prije više od 14 dana primili drugu dozu cjepiva, odnosno jednu kod cjepiva koja se primaju samo u jednoj dozi ili su na PCR ili antigenskom testu unatrag 48 sati bili negativni.
Casina, automat klubovi i kladionice mogu raditi od 8 do 23 sata, ukida se obustava rada organiziranih plesnih škola, omogućuje se održavanje igraonica i radionica u zatvorenim prostorima, a zabrana treninga u zatvorenome ostaje samo za školske dvorane. Na otvorenome se uz obvezno nošenje maski mogu održavati sajmovi, a za kina, kazališta i vjerske objekte ne vrijedi ograničenje od 100 osoba već ono po veličini prostora. Ukida se i mjera prema kojoj je javni prijevoz mogao biti popunjen samo 40 posto, a ostaje obveza nošenja maski.

Pročitajte još

U županiji 552 učenika pozitivna na COVID-19, četiri škole na online nastavi

Dulist

U županiji 607 novih slučajeva, preminula tri muškarca

Dulist

NOVI REKORD Hrvatska broji 10 427 novooboljelih, preminulo 45 osoba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija