Aktualno

POPIS LEKTIRA DIGAO BURU Treba li srednjoškolcima ‘Lovac u žitu’?

POPIS LEKTIRA DIGAO BURU Treba li srednjoškolcima 'Lovac u žitu'?

‘Kafkijanska noćna mora’ – izraz je kojim je Hrvatsko društvo pisaca nazvalo freški popis lektira za srednje škole, dio novog kurikuluma Hrvatskog jezika.

Digla se bura jer svoje mjesto na listi nisu pronašli suvremeni autori, kako hrvatski, tako i strani (kao što su prema proširenom popisu lektira iz kurikularne, zaustavljene, reforme Borisa Jokića iz 2016. godine bili Orhan Pamuk, Miljenko Jergović i Ante Tomić). Isto tako, proza u trapericama ‘Lovac u žitu’, nakon dugog niza godina izbačena je s popisa lektira, a gimnazi­jalci će i dalje nastaviti čitati Kiklopa, Stipančiće, Glembajeve…

— Smatramo da nije trebalo ukloniti prošireni popis suvremenih hrvatskih i stranih autora jer bi on bio nastav­nicima dobar orijentir u ovako veli­koj promjeni kao što je nova reforma – istaknuli su pisci. Jedan od ciljeva tog ‘suvremenog’ popisa, rečeno je, trebalo je biti odgajanje mladih čitatelja, odno­sno poticanje školaraca na čitanje, što je u novom dobu itekako ‘vruća’ tema. No, postiglo se suprotno, kažu pisci.

Što o ovoj temi kažu naši prosvjetni djelatnici, provjerite u novom broju DuLista!

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist