Hrvatska

Pomoć države dobilo 111 tisuća poslodavaca

Porezna lista srama

Zbog koronakrize pomoć od oko devet milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta dobilo je 111 tisuća poslodavaca sa 683.000 zaposlena, a većina toga iznosa odnosi se na pomoć od 4000 kuna. S oslobađanjem od plaćenog doprinosa iznos se ‘podebljava’ na 13 milijardi kuna, ističu u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Ministarstvo, pak, gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) daje pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima zbog koronavirusa i potresa kroz šest mjera hrvatske Vlade koje uključuju, primjerice, moratorije, zajmove, smanjenje kamatnih stopa te jamstva, prenosi Lider.

Ukupna vrijednost mjera od početnih 1,148 milijardi kuna iz lanjskog ožujka, prema Ministarstvu, sada iznosi tri milijarde kuna, a od početka provedbe COVID mjera zaprimljeno je 9.149 zahtjeva za zajmove i jamstva u iznosu 3,7 milijardi kuna.

S obzirom na značajnu potražnju za paket mjera za pomoć gospodarstvu, s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije je dogovoreno povećanje alokacije za COVID-19 zajmove, koji sada iznosi 2,6 milijardi kuna.

– Nadalje Ministarstvo gospodarstva provodi Program dodjele potpora male vrijednosti mikro subjektima malog gospodarstva za saniranje posljedica potresa na području Sisačko-moslavačke županije, vrijedan ukupno 10 milijuna kuna za osiguranje osnovnih uvjeta za nastavak obavljanja gospodarskih aktivnosti. Bespovratna sredstva mogu dobiti isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge za financiranje sanacija poslovnog prostora, najma prostora, opremanje interijera poslovnog prostora, nabavu strojeva i opreme te za obrtna sredstva potrebna za obavljanje poslovne djelatnosti u najvišem iznosu do 30.000 kuna. Prijave su se zaprimale tijekom veljače – rekli su u Ministarstvu. Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Prvi put od 2019. u Hrvatskoj se odmara više od milijun turista

Dulist

Od ponedjeljka primaju se zahtjevi za osobne iskaznice 2. generacije

Dulist

O PELJEŠKOM MOSTU Butković: Gužvi neće biti, ni udara na proračun i građane

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija