Peškafondo

Politbiro športskog novinarstva

Politbiro športskog novinarstva

Dubrovačko športsko novinarstvo ovih je dana u stanju teškog šoka, nastalog kašnjenjem objave vijesti, informacije iz miljea športskog života u Gradu, zbog čega su pojedinci zapali u zonu sumraka.

Eto, prvi smo objavili vijest kako veliki Veselin Đuho mijenja jednog krasnog čovjeka, Jugaša od glave do pete, trenera prve momčadi Elvisa Fatovića. Nije trebalo dugo da novinari drugih redakcija stisnu 'publish' pa da i na ostalim portalima osvane tako dugo čuvana vijest. A vijest je bila čuvana k'o kakva vojna tajna, da su mi 'ekskluzivu' o dolasku Đuha povjerili neki gradski vijećnici, ali i ljudi koji se smatraju fanovi Juga…

Ma ljudi, budite novinari ako već za to dobivate plaću. Od koga bi, kako i kada to novinari trebali tražiti dopuštenje za objavom informacija?! Uostalom, ne mogu ne primijetiti kako ste Vaš mali, uzoriti športski svijet s 'druge' strane terena pretvorili u pravi politbiro športskog novinarstva…

Bilo je samo pitanje trenutka tko će prvi objaviti da je Fatoviću 'odzvonilo'. Ovaj put se nije išlo na novinarsko špekuliranje, znate već kako to izgleda kad novinari danima mrcvare i nagađaju. Priča se mogla razvući nizanjem poznatih trenera koji su možda u igri za trenersko mjesto, jer bilo je i za takvo što prostora. Ali ne, išlo se 'u glavu'. Objavila se gotova stvar, jer uostalom vijesti se i pišu s ciljem informiranja javnosti, (barem je to dosad bio slučaj) pa makar se radilo i o Jugu.

Naravno, pojedini športski novinari su se našli uvrijeđenima. U nepunih sat vremena od objave informacija je prerasla u urotu, stvorili su se krtičnjaci i samo je trebalo uprijeti prstom u 'krticu' koja je nama, duListu, progurala informaciju. Dakako, postavilo se pitanje zašto tamo neki 'cijenjeni' novinari nemaju informaciju prije ostalih, a najzanimljivija je bila teza o privilegiranim medijima. Baš zanimljivo, no moram Vas cijenjena gospodo športski novinari pitati kojim se Vi poslom bavite?

Čitajući i slušajući vaše jadikovke (čast iznimkama! Vjerujem da će se 'oni' sami prepoznati), ne mogu ne primijetiti kako ste preuzeli uloge uprava, trenera i najbližih stručnih suradnika, pa se sada bunite da 'operacija' smjene nije protekla po planu jer se tamo netko (ne sportski) našao i objavio je prije vas samih. I onda se uhvatilo (kroz novinarske uratke) tješiti jadnog Elvisa kako on to nije zaslužio. Zaboga, pa čovjek o svojoj smjeni nije pročitao iz medija, on je u prvom redu veliki športaš i zna da su u športu važni samo najveći rezultati.

A takvo je i u novinarstvu, svi se trude biti najbolji, pa se zato moram s čuđenjem osvrnuti na negdje pročitanu konstataciju kako su svi športski novinari trebali 'tu' informaciju dobiti u isto vrijeme. Ma ljudi, budite novinari ako već za to dobivate plaću. Od koga bi, kako i kada to novinari trebali tražiti dopuštenje za objavom informacija?! Uostalom, ne mogu ne primijetiti kako ste Vaš mali, uzoriti športski svijet s 'druge' strane terena pretvorili u pravi politbiro športskog novinarstva…

Za kraj stoji činjenica, da mi u ovako malom gradu u kojem živimo imamo abnormalno veliki broj portala. I svi se bore za medijski prostor, svi će odreda debelim slovima istaknuti ono 'ekskluzivno' ukoliko prvi doznaju i objave kakvu sočnu vijest… Uostalom da ste bili sposobni, i Vi biste je tako s gustom bili prvi objavili! Ili za Vas pojedine športske novinare nije vijest da najtrofejniji hrvatski klub usred sezone mijenja trenera. Aha, kako da ne!
 
Adio Vam
 
 

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović