Hrvatska

Policija o prosvjedu u Zagrebu: ‘Kršila su se tri zakona’

Zagrebačka policija održala je konferenciju za medije o subotnjem prosvjedu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. O neprijavljenom okupljanju i svemu što se događalo, govorio je načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović.

Kako je rekao, jučer je održano na više lokacija policiji neprijavljeno mirno okupljanje i javni prosvjed, kako prenosi Dnevnik.hr.

Organizator okupljanja se još utvrđuje i intenzivno se provode aktivnosti o tome. PU zagrebačka u pravilu ne komentira podatak o broju okupljenih građana, pogotovo kad nema prijavljenog organizatora, no možemo potvrditi da je bilo okupljeno više tisuća građana, ne samo iz Zagreba. Tijekom tih aktivnosti, došlo je do verbalnog i tjelesnog napada na pripadnika jedne medijske kuće, podnesena je prijava u prostorijama policije. Poduzete su radnje s ciljem rasvjetljavanja situacije – naglasio je i dodao kako se ovakva događanja snimaju te da se snimke provjeravaju.

-Obavit će se razgovori s očevicima ukoliko se oni utvrde. Iz sredstava javnog prioopćavanja imamo informacije o verbalnim napadima na nekoliko osoba iz sredstava javnog prioćavanja, no prijava za sada nema. Ako ima oštećenika, pozivamo ih da te napade prijave. Možemo potvrditi da je nakon održanog središnjeg dijela prosvjeda dio prosvjednika upućen pred zgradu HRT-a. Imali smo saznanja da se takvo što može dogoditi pa su policijski službenici bili upućeni i tamo – rekao je.

-Na tom okupljanju koje je snimljeno, nije došlo do policijske intervencije –  dodao je Posilović.

Na pitanje o neprijavljenom prosvjedu kaže kako nema organizatora pa nije stečen uvjet za sprječavanje takvog okupljanja, no policija radi na tome da se organizator, ili više njih, pronađe i da se protiv istih provede određena prekršajna mjera.

-Nemamo ni vidljivu redarsku službu, pa je i tu prekršen zakon – dodao je. Navodi da nije bilo nedozvoljenih znakovlja, osim onoga što su zabilježile kamere medijskih kuća.

Navodi i kako je kod spomenika Josipu banu Jelačiću zapaljena hrvatska zastava pa je time prekršen još jedan zakon kao i u slučaju paljenja nedozvoljene pirotehnike. Posilović kaže da ih nije iznenadio broj okupljenih građana te da su brojnim policajcima spriječili potencijalne incidente.

-U ovom trenutku smo koncentrirani na kriminalističko istraživanje događaja vezanih uz novinara – rekao je.

Pročitajte još

Zvao vas je netko s međunarodnog broja? Ne uzvraćajte pozive, dva su scenarija iza njih

Dulist

NOVA KAMPANJA HTZ-A NA 14 TRŽIŠTA Cilj je privući turiste u Hrvatsku u srcu sezone

Dulist

RASPISAN NATJEČAJ Traži se novi direktor Hrvatske turističke zajednice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija