Hrvatska

VRIJEDAN 171 MILIJUN KUNA Europska komisija odobrila hrvatski program za pomoć stočarstvu

VRIJEDAN 171 MILIJUN KUNA Europska komisija odobrila hrvatski program za pomoć stočarstvu

Europska komisija odobrila je hrvatski program vrijedan 171 milijun kuna za potporu primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva pogođenih pandemijom koronavirusa. Utvrđeno je kako je riječ o programu u skladu s uvjetima u okviru Privremenog okvira državne potpore te da su predložene mjere nužne, prikladne i razmjerne za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u stočarstvu u Hrvatskoj.

Navedeni paket pomoći stočarstvu ima za cilj odgovoriti na potrebe za saniranjem pretrpljenih gubitaka te osiguranja likvidnosti uzgajivača goveda, svinja, peradi i konja, kao i primarnih proizvođača u sektoru ovčarstva i kozarstva, te im pomoći da očuvaju razinu primarne proizvodnje prije pojave COVID-19. Potpore u okviru Programa dodjeljivat će se bespovratno, a očekuje se da će ih koristiti više od 21.800 primarnih proizvođača u stočarskom sektoru.

-Znajući koliko je trud i rad stočara intenzivan, a stočarstvo važna grana za hrvatsko gospodarstvo pogođena višestrukim udarima, zahvaljujući uspješnim pregovorima s Europskom komisijom dobili smo polugodišnje produljenje Privremenog okvira uz proporcionalni rast iznosa maksimalnih iznosa potpora, a uz navedenih 171 milijun kuna pomoći stočarstvu, povećana su i sredstva za dobrobit životinja za 130 milijuna kuna odnosno na 220 milijuna kuna. Također, uvedena je i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja, pri čemu je jako važno za hrvatske stočare da će nove i uvećane potpore biti isplaćene za ovu proizvodnu godinu. U trenutačnim okolnostima pandemije i tržišnih poremećaja fokusirani smo na očuvanje hrvatskog stočarstva te iznalazimo sredstva za dodatnu pomoć kroz državna i europska sredstva – izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist