Grad

Pokrenuta javna nabava za ugradnju dizalica topline u zgradu bazena u Gružu

Pokrenuta javna nabava za ugradnju dizalica topline u zgradu bazena u Gružu

Grad Dubrovnik objavio je postupak javne nabave za izvođenje radova ugradnje sustava dizalica topline na bazenu u Gružu čijom će se ugradnjom ostvariti značajna ušteda na potrošnji energenata od više od 130 tisuća eura na godišnjoj razini. Rok za dostavu ponuda je 5. svibnja do 10 sati kada će biti i javno otvaranje zaprimljenih ponuda, kako navode iz Grada Dubrovnika.

Projekt ukupne vrijednosti 1.457.557,37 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 eura, uključuje rekonstrukciju strojarnice gradskog bazena. Stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Iskorištavanjem energije mora i tehnologijom dizalice topline za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te zagrijavanje samog objekta moglo bi se na godišnjoj razini uštedjeti gotovo sto posto ukupne godišnje potrošnje lož ulja, a procijenjeno smanjenje emitiranja ugljikovog dioksida (CO2) nakon implementacije projekta je tisuću tona na godišnjoj razini.

Nositelj projekta ‘Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku’ je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar. Investicija je financirana u sklopu programa ‘Energija i klimatske promjene’ te u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje od 2014. do 2021.

Podsjetimo, prilikom prošlotjednog predstavljanja projekta ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist