Kultura

‘Pogled’ Ivane Jovanović Trostmann u Domu kulture ‘Kočo Racin’ u Skopju

pogled ivana jtrostmann

Izložba ‘Pogled’ hrvatske akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann iz Dubrovnika otvorena je u Skopju, u galeriji ‘KO-RA’ – Javna ustanova Doma kulture ‘Kočo Racin’.

Ovu značajna suradnja omogućena je potporom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a ostvarena uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji. U Galeriji “KO-RA” JU Doma kulture “Kočo Racin” u Skoplju suradnja je već ranije bila započela s gostovanjem Kvarteta Sorkočević iz Dubrovnika, te gostovanja mješovitog zbora Umjetničke škole “Luka Sorkočević” iz Dubrovnika.

– Ovim povodom, uz nastojanje za intenziviranje uspješne suradnje, dubrovačka slikarica i povjesničarka umjetnosti Ivana Jovanović Trostmann, dojmila je skopsku publiku svojim radovima koji obiluju bljeskom svjetlosti pitoresknog krajolika Mediterana i vizura mora, hridi i vječne ljepote Dubrovnika, koji se nadopunjuju povijesnom sakralnošću, utjelovljenom u inkarnatu monumentalnih spomenika, ali i simbolikom markantnih portreta koji nas usmjeravaju na kulturnu povijest koja je u velikom dijelu prožeta i počiva velikim dijelom i na sakralnim temama, ili kroz koju se sakralno i profano sučeljavaju i sažimaju ili prepliću u potrazi za moralnim i etičkim vrlinama i istodobno težnji za harmonijom različitih svjetonazora – istaknula je prigodom otvorenja ove izložbe Violeta Kalikj povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica J.U. Doma kulture Kočo Racin Skoplje.

Izložbu je otvorila profesorica Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Katja Bakija koja je nadahnuto govorila o relacijama inspiracija i poruka umjetnice koje ova izložba nosi kao krucijalne vrijednosti.

Svečanost otvorenja je nadopunjena impresivnim nastupom tenora Stijepe Gleđa Markosa koji je oduševio nazočne brojnim temama različitog žanra.

Banner 300x250 DU 1

Nazočnima su se obratili i prof. mr. sc. Jozo Serdarević, Teo Trostmann, a duhovnu misao uputio je pater Vinko Maslač. Stihove je govorila Jela Nadramija, a svečanosti su nazočili predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji, Ana Vučić, te predstavnici Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji Nenad Nemet predsjednik Ogranka Zajednice Hrvata “Skoplje”.

Dizajn kataloga radio je Željko Radunović.

U cilju intenziviranja započete suradnje s Dubrovnikom, te između dviju zemalja Republike Sjeverne Makedonije i Republike Hrvatske doputovala je skupina različitih profila stručnjaka i djelatnika iz više različitih područja djelovanja, te predstavnici Gradske Uprave Grada Dubrovnika.

 

Pročitajte još

IZLOŽBA U SURADNJI S KOLEKCIONAROM S OSOJNIKA Kuharice zlato moje, tebe hvali jelo Tvoje

Dulist

U utorak premijerno pogledajte dokumentarac ‘Marin Držić: hrvatski Shakespeare’

Dulist

PREMIJERA U TEATRU Opera ‘Madama Butterfly’

Dulist