Kultura

‘Pogled’ Ivane Jovanović Trostmann u Domu kulture ‘Kočo Racin’ u Skopju

'Pogled' Ivane Jovanović Trostmann u Domu kulture 'Kočo Racin' u Skopju

Izložba ‘Pogled’ hrvatske akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann iz Dubrovnika otvorena je u Skopju, u galeriji ‘KO-RA’ – Javna ustanova Doma kulture ‘Kočo Racin’.

Ovu značajna suradnja omogućena je potporom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a ostvarena uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji. U Galeriji “KO-RA” JU Doma kulture “Kočo Racin” u Skoplju suradnja je već ranije bila započela s gostovanjem Kvarteta Sorkočević iz Dubrovnika, te gostovanja mješovitog zbora Umjetničke škole “Luka Sorkočević” iz Dubrovnika.

– Ovim povodom, uz nastojanje za intenziviranje uspješne suradnje, dubrovačka slikarica i povjesničarka umjetnosti Ivana Jovanović Trostmann, dojmila je skopsku publiku svojim radovima koji obiluju bljeskom svjetlosti pitoresknog krajolika Mediterana i vizura mora, hridi i vječne ljepote Dubrovnika, koji se nadopunjuju povijesnom sakralnošću, utjelovljenom u inkarnatu monumentalnih spomenika, ali i simbolikom markantnih portreta koji nas usmjeravaju na kulturnu povijest koja je u velikom dijelu prožeta i počiva velikim dijelom i na sakralnim temama, ili kroz koju se sakralno i profano sučeljavaju i sažimaju ili prepliću u potrazi za moralnim i etičkim vrlinama i istodobno težnji za harmonijom različitih svjetonazora – istaknula je prigodom otvorenja ove izložbe Violeta Kalikj povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica J.U. Doma kulture Kočo Racin Skoplje.

Izložbu je otvorila profesorica Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Katja Bakija koja je nadahnuto govorila o relacijama inspiracija i poruka umjetnice koje ova izložba nosi kao krucijalne vrijednosti.

Svečanost otvorenja je nadopunjena impresivnim nastupom tenora Stijepe Gleđa Markosa koji je oduševio nazočne brojnim temama različitog žanra.

Nazočnima su se obratili i prof. mr. sc. Jozo Serdarević, Teo Trostmann, a duhovnu misao uputio je pater Vinko Maslač. Stihove je govorila Jela Nadramija, a svečanosti su nazočili predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji, Ana Vučić, te predstavnici Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji Nenad Nemet predsjednik Ogranka Zajednice Hrvata “Skoplje”.

Dizajn kataloga radio je Željko Radunović.

U cilju intenziviranja započete suradnje s Dubrovnikom, te između dviju zemalja Republike Sjeverne Makedonije i Republike Hrvatske doputovala je skupina različitih profila stručnjaka i djelatnika iz više različitih područja djelovanja, te predstavnici Gradske Uprave Grada Dubrovnika.

 

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist