Kultura

Upoznajte se sa sasvim posebnom knjižnicom – ‘žive knjige’ u borbi protiv predrasuda!

Upoznajte se sa sasvim posebnom knjižnicom - 'žive knjige' u borbi protiv predrasuda!

Ne sudi knjigu po koricama! – izreka je ova koja itekako ‘stoji’ a uskoro će nam je dokazati i mladi srednjoškolci koji sa svojim profesoricama pripremaju projekt ‘Živa knjižnica’. Prva takva za naše srednjoškolce!

U projektu, koji će se javnosti predstaviti u srijedu, sudjeluju učenici Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik s profesoricom Marielom Marković te učenici Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik i njihova profesorica Marija Matana Bazdan. Zajedničkim snagama s drugim sudionicima odlučili su – ne suditi ljude po koricama, jer koncept ‘Žive knjižnice’ su ljudi. O svemu nam je više, za naš tjednik, rekla Mariela Marković.

– Dakle, 10. svibnja u 17 sati bit će prva Živa knjižnica za srednjoškolce u Dubrovniku! To je projekt Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik, voditeljica sam projekta kojeg radimo u suradnji s Ekonomskom i trgovačkom školom i Društvom psihologa Dubrovnik, i naravno Dubrovačkim knjižnicama. Susret srednjoškolaca i ‘živih knjiga’ bit će u Knjižnici, u Ogranku Lapad. Sudjelovat će pet knjiga, ali zasad nećemo govoriti koje su, da učenicima ipak bude iznenađenje – ističe profesorica Marković. Tjedan dana nakon, 16. svibnja, u sklopu istog projekta gošća će im biti spisateljica i pjesnikinja Olja Savičević Ivančević.

– Jako sam sretna jer već dugo ovo želim dovesti našim srednjoškolcima. Zato sam protekle godine pisala projekt na MZO koji se zvao ‘Knjiga uživo – umjetnošću protiv diskriminacije’, svojevrsnu pripremu za ovaj projekt. Tada su nam žive knjige bile likovi iz književnosti, a u sklopu projekta pozvali smo UDrugu Pariter iz Rijeke da nam održi edukaciju kako bismo mogli ove godine organizirati pravu živu knjižnicu. Opet sam pisala projekt na MZO, odnosno preventivni projekt, koji je odobren i evo ga… Sve su se žive knjige rado i odmah odazvale. Imali smo pripremne radionice za učenike i jedva čekamo – ističe kroz veliki osmijeh profesorica Marković.

Učenici će se kroz projekt, dodajmo još to za kraj, upoznati s predrasudama koje svi i stalno imamo, ali i saznati kako ih pokušati smanjiti i izbjeći svoje aktivnosti temeljene na njima. Već i prije pripremali su se za skorašnju ‘živu knjižnicu’, razgovarali su i o ljudskim pravima i što znači poštivati ih u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Hrvatske. Profesorice Mariela Marković i Marija Matana Bazdan upoznale su učenicima s pravilima ponašanja u živoj knjižnici, tako da svi nestrpljivo i spremno čekaju susret sa živim knjigama… I neka ih bude – što više!

MNJB

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist