Aktualno

“Poduzetnički talent treba prepoznati u vrtiću”

"Poduzetnički talent treba prepoznati u vrtiću"

Završna konferencija Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe (SEECEL) otvorena je danas u Hotelu Palace.

Predsjednica SEECEL-a Efka Heder istaknula je značaj institucija osnovane 2009. godine, u misiji povezivanja osam država Jugoistočne Europe kako bi u svoj obrazovni sustav uvele učenje o poduzetništvu s ciljem što šire ekonomske i financijske pismenosti kao temelja poduzetništva.
– Učenje za poduzetništvo je jedna od prioritetnih linija razvoja EU u svim dokumentima i prepoznato je kao jedna od osam ključnih kompetencija bez koje ne mogu biti priznate ni kvalifikacije ni mobilnost unutar EU – kazala je Heder.

– Najviše smo ponosni na činjenicu što se na SEECEL u Europskoj uniji gleda kao primjer dobre prakse, čiji model se preporuča državama Europske unije. Također, drago na je što ćemo uskoro dobiti i svoj dom na 14 tisuća kvadrata. Što se tiče našeg projekta, ovo je tek kraj jednog trogodišnjeg ciklusa, jer se projekt nastavlja u novom trogodišnjem ciklusu – istaknula je Heder.

Zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros kazao je kako je cilj Vlade u što kraćem roku obrazovanje u poduzetništvu uvesti u formalno obrazovanje, i to još od vrtića.
– Svjesni smo kako se u Republici Hrvatskoj manje izdvaja u obrazovanje za poduzetništvo nego u drugim europskim državama. Međutim, to mijenjamo. Ulažemo 20 milijuna kuna, a s tim su vezana i ulaganja u kreativne industrije. Cilj je pretvoriti ideju u djelatnost, što uključuje i sposobnost vođenja projekta i lobiranja, ali i rizik preuzimanja odgovornosti – izjavio je Pros.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević rekao je kako je danas vrlo bitno prepoznati talent za poduzetništvo od predškolske dobi.
– Nažalost, većina nas nema taj poduzetnički talent, a njega svakako treba prepoznati i to stvaranjem općeg okruženja. Da bi mogli to ostvariti, talentirani obično moraju svoje ideje predstavljati netalentiranima – istaknuo je Vidošević, dodavši kako se najviše o prepoznavanju talenta može naučiti od Turaka.

Simone Baldassarri iz Ureda za industriju i poduzetništvo Europske komisije istaknuo je kako se model SEECEL-a može proširiti na EU kao dobar model suradnje.
– Odlična prilika za to bit će ulazak Hrvatske u EU, jer Hrvatska podržava brojne aktivnosti SEECEL-a, pa ćemo imati još više prilike surađivati s ovom ustanovom – izjavio je Baldassarri, dok je Bo Caperman iz Ureda za proširenje Europske komisije dodao kako se danas jasno vide postignuća SEECEL-a u protekle tri godine.
– Hrvatska je uzela inicijativu za provedbu ovog projekta i htio bih takav pristup vidjeti i u drugim projektima, jer nam upravo takav pristup treba – istaknuo je Caperman.

Na konferenciji kojom se zaokružuje prvi trogodišnj ciklus djelovanja sudjeluje oko 250 sudionika iz Hrvatske, BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Turske i Libanona.

Pročitajte još

‘LJETNI’ KADROVI Na Copacabani otvorena sezona kupanja!

Dulist

EU PARLAMENT DONIO NOVU UREDBU Do 2030. mnoga ambalaža ide u zaborav

Dulist

DU MOTION UTRKA GRAĐANA Poljak Patryk i naša Luciana najbrže istrčali pet kilometara za Marka

Dulist