Aktualno

Osigurana potraživanja radnika u stečaju

Osigurana potraživanja radnika u stečaju

Saborski klubovi suglasili su se o važnosti zaštite prava radnika kada su u pitanju njihova potraživanja te su jednoglasno podržali izmjene Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja.

Nemamo primjedbe na predložene zakonske izmjene jer se njima nude zakonska poboljšanja, a posebno nam je važno što na zakon nemaju primjedbi ni socijalni partneri, rekao je laburist Zlatko Tušak.

HDSSB-ov zastupnik Zoran Vinković izrazio je žaljenje što u stečajnom zakonu prvi isplatni red nisu ušle jedinice lokalne samouprave. One su puno pomagale i radnicima i tvrtkama nestavljajući ih u blokadu ili im ne naplaćujući svoja potraživanja kako bi tvrtke preživljavale, pojasnio je.

Zakon je važan jer uređuje posebnu zaštitu u slučaju stečaja poslodavca, a zahvaljujući tom zakonu osnovana je i Agencija za osiguranje radničkih potraživanja, tijela koje provodi zaštitu po pravilima općeg upravnog postupka, kazala je SDP-ova zastupnica Gordana Sobol.

U devet godina postojanja, agencija je isplatila 30.126 zahtjeva. Ukupno je preko agencije isplaćeno 363 milijuna kuna, a istovremeno se država uspjela naplatiti za 67 milijuna, dakle država je naplatila svega 20-tak posto, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

 

Pročitajte još

PRAZNIK RADA Omastite brkove grahom, ali i kubanskom delicijom

Dulist

OBJAVLJENA SATNICA Rafale će sutra letjeti i nad Dubrovnikom!

Dulist

[FOTO] NA PILAMA Djelatnici Hitne pomoći educirali su o važnosti pružanja prve pomoći

Dulist