Kultura

Počinju deveti Dani kršćanske kulture

Počinju deveti Dani kršćanske kulture

Dani kršćanske kulture, desetodnevna manifestacija koja se deveti put održava u Dubrovniku, bit će otvorena u subotu, 5. travnja u 12 sati u prostorijama Hrvatske matice iseljenika u Dubrovniku, a otvorit će je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Uz otvaranje Dana bit će otvorena i izložba „Križni put“ autorice Ljiljane Knez.

Iste večeri, 5. travnja u 20 sati u crkvi sv. Igancija korizmeni koncert „Via Crucis“ održat će Dubrovački simfonijski orkestar, Akademski zbor „Pro Musica“ iz Mostara i zbor „Prijatelji“ iz Čitluka. Kao solisti nastupit će Dubravka Hilje, sopran, Monija Jarak, mezzosopran, Mirjan Bukmir, tenor i Mate Akrap, bas. Dirigent je Igor Tatarević, autor i zborovođa mo. Dragan Filipović.

U nedjelju, 6. travnja u 14 sati počinje pobožnost križnog puta padinama Srđa, a predvodit će je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U ponedjeljak, 7. travnja u 20 sati u dvorani Ivana Pavla II. dr. Tonći Trstenjak održat će predavanje povodom 200. obljetnice obnove Družbe Isusove „Isusovci u Dubrovniku.“ Nakon predavanja akademik Luko Paljetak predstavit će Trstenjakovu knjigu „Božićna pomaranča.“

U utorak, 8. travnja u 20 sati u crkvi Svete Blagovijesti koncert će održati pravoslavni zbor.

U srijedu, 9. travnja u 20 sati u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku bit će predstavljena knjiga Jurja Batelje i Petre Batelja “Bogorodica Zaštitnica u Hrvata. Teološki i povijesno-umjetnički pristup.” O knjizi će, uz autore, govoriti dr. Vinicije Lupis.

U četvrtak, 10. travnja u 19.30 sati u crkvi sv. Mihajla na Lapadu Dubrovački komorni zbor s dirigentom Franom Krasovcem održat će koncert duhovne glazbe.

U petak, 11. travnja u 20 sati u dvorani Visia bit će prikazan film o bl. Ivanu Pavlu II. u povodu njegova proglašenja svetim “Nemamo vremena za gubljenje,” autora Joza Barišića.

U subotu, 12. travnja održat će se Noć crkvenih muzeja. Noć počinje obilaskom franjevačkog klaustra i muzeja u 19.30, a nastavlja se razgledavanjem dominikanskog muzeja i riznice dubrovačke katedrale uz stručno vodstvo.

U nedjelju, 13. travnja u 20 sati u dubrovačkoj katedrali bit će priređena duhovna večer Katedralnih madrigalista pod vodstvom Margit Cetinić.

U ponedjeljak, 14. travnja u 20 sati u crkvi samostana Male braće bit će Koncert duhovnih skladbi u izvedbi dubrovačkih klapa i zborova. Koordinator je Krešimir Magdić, a nastupit će ženske klape Amfora, Skontradura i klapa FA Linđo, te muške klape Subrenum, Ragusa Vecchia, Kaše i Oštro. Od zborova nastupaju: Crkveni zbor župe Sv. Križa iz Gruža, Crkveni zbor župe Sv. Nikole iz Čilipa i Djevojački zbor Amorete.

Devete Dane kršćanske kulture nakon toga će zatvoriti biskup Uzinić.

Manifestacija Dani kršćanske kulture u organizaciji Nakladne kuće „Verbu“ iz Splita i suorganizaciji pojedinih hrvatskih (nad)biskupija ove godine održava se u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku. Splitski DKK, koji su počeli godinu dana ranije nego dubrovački, ove godine proslavljaju 10. obljetnicu održavanja.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist